Hungary

Monsoon

Registered until: November 30, 2026
BAYER - herbicide
04.2/7068-1/2011.
Dózis: 1,8-2,5 l/ha
Széles hatásspektrum:
Kiemelkedő hatékonyság szinte minden egyszikű ellen: eredményesen alkalmazható a kakaslábfű, a vadköles, a muharfélék, a perje-félék, de az évelő tarackbúza és a fenyércirok ellen is. Hatásos ezen kívül több kétszikű gyom ellen is, mint pl.: a parlagfű, a disznóparéj-félék, a fehér libatop*, a csattanó maszlag, a terebélyes laboda*, a mezei acat*, a szerbtövis-félék*, stb. (*= a 4 levelesnél nagyobb, ill. túlfejlett gyomokon erős növekedési depressziót okoz).
Gyors esôállóság:
A Monsoon két órán belül felszívódik a gyomnövényekbe. Az ezt követően lehulló csapadék a hatékonyságát már nem befolyásolja.
Kiváló szelektivitás:
A speciálisan kukoricára kifejlesztett antidótum magas szintű szelektivitást biztosít hatékonysági kompromisszumok nélkül.
 
Javasolt technológia:
A készítményt posztemergensen, a kukorica 5-7 leveles korában kell kijuttatni. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles fejlettségtől a gyökérváltás végéig a legérzékenyebbek a készítményre.
Fenyércirokkal fertőzött területeken:
A kezelés 20-30 cm-es gyomnövény magasságnál végezhető a legeredményesebben, egyszeri 2,5 l/ha adaggal. Elhúzódó kelés esetén szükséges lehet a kezelés megismétlése az új kelésű fenyércirok 15-20 cm-es magasságánál, a kialakult fertőzés erősségétől függően 2-2,5 l/ha adagban. Merlin flexx, vagy Adengo alapkezelés után meg kell várni a kifehéredett fenyércirok visszazöldülését a kezelés elôtt (kb. 2 hét). Túlfejlett gyomok, illetve megkésett kezelés esetén 2,5 l/ha dózis javasolt.
 
Tarackbúzával fertőzött területeken: A kezelés a 15-20 cm nagyságú yomnövény
ellen a leghatékonyabb egyszeri 2,25-2,5 l/ha adaggal. 
Vadkölessel fertőzött területeken:
A kezelés a gyomnövény 1-3 leveles fejlettségétől a gyökérváltásának végéig végezhető a legeredményesebben, egyszeri 2-2,5 l/ha adaggal. Elhúzódó kelés esetén szükséges lehet a kezelés megismétlése az új kelés 2-3 leveles korában, 1,5-2,0 l/ha adaggal. Túlfejlett gyomok, illetve megkésett kezelés esetén 2,5 l/ha dózis javasolt. A készítmény 2,5 l/ha adagjával eredményesen lehet védekezni az újonnan feltûnt HPPDgátló hatóanyagokkal szemben általánosan ellenálló Panicum riparium ellen.
Kombinációk: Erôs kétszikû fertőzés, vagy Monsoonra kevésbé érzékeny kétszikű gyomfajok (pl. keserűfű-félék), vagy fejlettebb gyomnövények (pl. négy levelesnél fejlettebb fehér libatop), illetve száraz körülmények esetén tankkombináció lehet szükséges. Javasolt kombinációs partner: Dicopur Top, vagy a gyomflórától függően: dikamba, floraszulam, klopiralid, fluroxipirmetil, mezotrion, terbutilazin, illetve 2,4-D hatóanyagú termékek az engedélyokiratukban meghatározott dózisban. A kombinációs partnerek jelentősen befolyásolhatják a kijuttatás idejét!
Utóvetemény:
A Monsoon szántást követően nem jelent korlátozást a normál vetésforgó esetében, mivel gyorsan inaktív anyagokra bomlik a talajban.
 
Ne feledje:
A Monsoon nem használható olyan területen, ahol előzőleg szerves foszforsavészter hatóanyag tartalmú talajfertôtlenítő szert alkalmaztak.
Szerves foszforsavészter hatóanyagú rovarölô permetezőszerrel nem végezhető kezelés a kukoricában sem a Monsoon kijuttatása előtt, sem utána, két héten belül, mert ez fokozott fitotoxicitást okozhat.
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: előírás szerinti alkalmazás esetén nincs korlátozás.
Eltarthatóság: Eredeti, zárt csomagolásban, szabályos növényvédő szer raktárban 2 év.
Effective
Crops
Corn, maize
BBCH
0 - 0
Registred norm
1.8 - 2.5
Preharvest Interval
-