Monsoon active

Manufacturer
BAYER
Category
Herbicides
Registered until
2028-05-31
Registration number
04.2/4534-1/2015.
Active materials
Links
Dózis: 1,5-2,0 l/ha

Szignifikánsan javult hatásspektrum és hatásbiztonság a termés védelme érdekében.
Kettős gyomirtó hatás
A Monsoon active a talajra jutva a gyomok gyökerén keresztül is képes felszívódni, így a levélen keresztüli közvetlen hatását talajon keresztüli hatástartam egészíti ki. A Monsoon active hatékony a már kikelt gyomok ellen és hatástartama véd a gyomok késôbbi kelési hulláma ellen is.

Erősebb egyszikűek elleni hatás: 
Érzékeny egyszikűek: tarackbúza, pirók ujjasmuhar, közönséges kakaslábfű, árpa, olaszperje, cérna köles, kései köles, vadköles, parti köles, egynyári perje, sovány perje, muhar-félék, fenyércirok, egyéves cirok-félék, búza. Hatékony az újonnan feltûnt HPPD-gátló hatóanyagokkal szemben általánosan ellenálló Panicum fajok ellen is.
Szélesebb kétszikű hatásspektrum:
Érzékeny kétszikűek: parlagfû, disznóparéj-félék, libatopfélék, vadkender, selyemmályva, fekete ebszőlő, szerbtövisfélék, terebélyes laboda, ugari szulákpohánka, mezei acat, csattanó maszlag, napraforgó, varjúmák, egynyári szélfű, keserűfű-félék, repcsény-retek, vadrepce, fekete csucsor, stb.
 
Javasolt technológia:
Általános gyomosodás esetén
A készítményt posztemergensen kell kijuttatni a kukorica 3-7 leveles fejlettségénél. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles állapotukban, a magról kelô egyszikűek 1-3 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre.
Fenyércirokkal fertőzött területeken
A kezelés 20-30 cm-es gyomnövény magasságnál végezhető a legeredményesebben, egyszeri kezeléssel, a Monsoon active 2,0 l/ha adagjával. Elhúzódó kelés esetén szükség lehet második kezelésre az új kelésű fenyércirok 15-20 cm-es agasságánál, a kialakult fertőzés erősségétől függően a Monsoon 2,0-2,5 l/ha adagjával. Merlin flexx, vagy Adengo kezelés után meg kell várni a kifehéredett fenyércirok visszazöldülését a Monsoon active kezelés előtt (kb. 2 hét).
 
Tarackbúzával fertôzött területeken
A védekezés 15-20 cm-es gyomnövény magasságnál végezhető a legeredményesebben, egyszeri kezeléssel, a Monsoon active 2,0 l/ha adagjával. 
Vadkölessel fertôzött területeken
A védekezés a gyomnövény 1-3 leveles fejlettségétől a gyökérváltásának végéig végezhető a legeredményesebben, egyszeri kezeléssel, a Monsoon active 2,0 l/ha adagjával. Elhúzódó kelés esetén szükség lehet második kezelésre az
új kelés 2-3 leveles korában, Monsoon 1,8-2,5 l/ha adaggal.
Mezei acattal fertôzött területeken
Közepesnél nem erôsebb fertőzés ellen, a Monsoon active önmagában elegendően hatékony megoldást jelent. A kezelést a gyomnövény tőlevélrózsás állapotában javasolt elvégezni, a Monsoon active 2,0 l/ha dózisának egyszeri kijuttatásával. Megkésett kezelés, vagy nagyon erős fertőzés esetén kombinációra lehet szükség.
Kombinációk:
Erős évelő, vagy túlfejlett magról kelő kétszikű gyomnövények, illetve száraz körülmények esetén tankkombináció lehet szükséges. Kombinációs partnerek lehetnek a gyomflórától függően: Dicopur Top, dikamba, floraszulam, klopiralid, fluroxipir-metil, mezotrion, terbutilazin hatóanyagú termékek az engedélyokiratukban meghatározott dózisban. A kombinációs partnerek jelentősen befolyásolhatják a kijuttatás idejét!
Utóvetemény:
A kukorica betakarítása és szántás vagy legalább 10 cm mély talajművelés után vethető növények: őszi búza, tritikálé, őszi árpa, tavaszi árpa, tavaszi búza, borsó, len, napraforgó, kukorica, cukorrépa, burgonya, zöldbab, cirok és a szója.
Helyettesítô kultúra:
Ha a kezelt kukorica megsemmisül, szántás vagy legalább 10 cm mély talajművelés után és a kezelés és a vetés között legalább 1 hónap várakozási idő elteltével kukorica vethető. Szántást követően és minimum 3 hónap várakozási idő után, mustár és lucerna vethető. Helyettesítő kultúraként nem ajánlott növények: szója, napraforgó, zöldbab és cirok.
 
Ne feledje:
A Monsoon active nem használható olyan területen, ahol előzőleg szerves foszforsavészter hatóanyag tartalmú talajfertôtlenítő szert alkalmaztak.
Szerves foszforsavészter hatóanyagú rovarölő permetezőszerrel nem végezhető kezelés a kukoricában sem a Monsoon active kijuttatása elôtt, sem utána, két héten belül, mert ez fokozott fitotoxicitást okozhat.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: Előírás szerinti alkalmazás esetén nem szükséges.

Eltarthatóság: Eredeti, zárt csomagolásban, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év.
A felhasználás során tartsa be a címkén és a termék engedélyokiratában szereplő előírásokat!
Registered for culturesRateBBCH
Corn1.5 - 2 l18