Nic-It

Manufacturer
Cheminova
Category
Herbicides
Registered until
2023-12-31
Registration number
04.2/7468-1/2015.
Active materials
Links

Hatásmód és hatékonyság

Nic-It hatóanyaga, a nikoszulfuron, a szulfonil-urea csoport széles hatásspektrummal rendelkező tagja. Kitűnő hatékonysággal rendelkezik a kukoricában megjelenő magról kelő- és évelő egyszikű gyomok ellen, valamint több magról kelő kétszikű ellen is. Szelektív, a kukorica a kipermetezést követően felveszi a hatóanyagot, majd egy napon belül biológiai úton lebontja. Ezért a készítmény a kultúrnövény hétleveles fejlettségi állapotáig felhasználható. A Nic-It felvétele a zöld növényi részeken és a gyökereken keresztül történik. A nikoszulfuron a gyomnövényben mind csúcsi, mind gyökérirányban szállítódik. Hatását a merisztémasejtekben lévő AHAS enzimek működésének gátlásával fejti ki. A gyomok növekedése a kezelés után leáll, majd 10-14 nap múlva teljesen elpusztulnak.

Felhasználási javaslatok

A Nic-It levélherbicid, mely a kelés után, az aktívan növekedő gyomok – így az évelő fenyércirok ellen is – hatékonyan alkalmazható állománykezelés formájában. A kukoricára, annak 3–7 leveles korában legkíméletesebb a készítmény, ezért ennél a fejlettségnél javasoljuk alkalmazni. Az egyéves egyszikűek ellen a kezelést a gyökérváltás előtt kell elvégezni, a rizómás fenyércirok esetében annak 10–20 cm-es fejlettségénél, erős fertőzöttség esetén 0,2 l/ha használata indokolt. A megfelelő hatékonyság elérése érdekében Trend 90 hozzáadása szükséges, amelyet vásárláskor térítésmentesen biztosítunk.

Kétszikű gyomok – pl. parlagfű, libatop, szerbtövis, csattanó maszlag, selyemmályva, mezei acat, szulák stb. – ellen kombinációs partner hozzáadásával érhetünk el megfelelő eredményt. A kukoricában előforduló magról kelő es évelő gyomok együttese ellen kiválóan alkalmazható a Nic-It 0,2 l/ha egyéb pl.: floraszulám vagy dikamba hatóanyagú készítményekkel vagy alkalmazza gyári kombinációjú Diniro készítményünket.

Abban az esetben, ha az egyszikű gyomok – elsősorban a fenyércirok – kelése, hajtása elhúzódó, osztott kezelés is végezhető. Ekkor az első kezelést a fenyércirok fejlettségéhez igazítsuk, annak 10-20 cm-es állapotában, 0,15 l/ha Nic-It kijuttatása történjen meg a megfelelő kétszikű irtó partnerrel együtt, majd 8-10 nap múlva, az újbóli gyomkelést követően 0,1 l/ha kipermetezése javasolt.

Nic-It kijuttatása 200–300 l/ha permetlémennyiséggel, apró cseppképzéssel javasolt. Az optimális gyomirtó hatás eléréséhez a párás, nedves időjárás kedvező, tartós szárazság okozta stresszben szenvedő növények esetében a hatóanyag felvétele csökkent mértékben megy végbe.

Nic-It alkalmazása esetén utóvetemény korlátozás nincs.

Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat!

Registered for culturesRate
Corn0.17 - 0.25 l