Pontos

Manufacturer
BASF
Category
Herbicides
Registered until
2026-07-31
Registration number
6300/1925-1/2021
Active materials
Links

Korlátok nélküli felhasználás

A Pontos kijuttatható ősszel vetés után kelés előtt (preemergensen) és korai posztemergensen a kalászos kultúra négy mellékhajtásának fejlettségéig.

Felhasználható őszi búzában, beleértve a durum és tönkölybúzát is illetve őszi árpában.

Normál vetésváltás során nincs utóvetemény korlátozás. A kultúrnövény kipusztulása esetén tavasszal, a készítmény kijuttatását követően legalább 12 hét elteltével, legalább 15 cm mély szántást követően tavaszi búza, tavaszi árpa, kukorica, cukorrépa, napraforgó, borsó, bab, szója és tavaszi repce vethetőek.

A kijuttatás idején felhasználható növényvédőszerekkel jól keverhető.

Könnyen oldódik, nincs kipárolgása, nem kellemetlen szagú.

A kalászos kultúrákban, repcében terjedő problémás T1, T2 gyomok elleni megoldás hatásos eleme

Mára már az őszi kalászosok legnagyobb területet elfoglaló kétszikű gyomnövényei a tél végén, koratavasszal virágzó veronikafélék, tyúkhúr, piros árvacsalán, mezei árvácska. Ez annak köszönhető, hogy az őszi gabonák tavaszi posztemergens kezelésének idején már bimbós, virágos állapotban vannak és ekkor ellenük csak a korlátozottan felhasználható kontakt gyomirtószerek hatásosak. A tyúkhúr, veronikafélék terjedésének másik oka, hogy az őszi repcében egyre nagyobb területen használatos posztemergens herbicidek kevésbé hatásosak ellenük. Az említett gyomok elleni komplex védelemben az őszi kalászosokban a Pontos őszi felhasználása, míg repcében a Butisan Complete vagy a Clearfield technológia kiváló megoldást nyújt.

Szintén egyre nagyobb gondot okoznak a parlagi ecsetpázsit, illetve a rozsnok fajok, amelyek ellen a kalászos növényekben alkalmazható tavaszi posztemergens gyomirtószerek drágák, míg a népszerű posztemergens repce gyomirtószerek pedig gyenge hatásúak. Az őszi kalászosban a Pontos jó gyomirtóhatása és a repcében alkalmazott Butisan Complete vagy Clearfield gyomirtószerek kiváló hatékonysága együttesen felhasználva képes visszaszorítani ezen gyomnövényeket.

Registered for culturesRateBBCH
Winter barley0.75 - 1 l0 - 24
Winter wheat0.75 - 1 l0 - 24