Oikos

Fabrikant
BASF
Categorie
Insecticiden
Geregistreerd tot
2025-05-31
Registratienummer
15729
Actieve materialen
Links

Oikos bevat de actieve stof azadirachtine (26 g/l) en is geformuleerd als een EC (emulgeerbaar concentraat). Oikos is breed toegelaten in teelten onder glas. In zowel groenten- als sierteeltgewassen mag Oikos worden gebruikt. Oikos heeft een brede werking tegen plaaginsecten als trips, luis, wittevlieg en Tuta absoluta. Ondanks zijn brede werking is Oikos veilig voor de meeste natuurlijke vijanden en past daardoor perfect in een geintegreerd systeem.

Wat is Oikos?

Oikos is een breedwerkend insecticide en bevat de actieve stof azadirachtine, afkomstig uit de zaden van de Neemboom. Oikos is een vloeibaar product en geformuleerd als een Emulgeerbaar Concentraat (EC). Het middel bevat 26 gram azadirachtine per liter product. Door de hoge concentratie actieve stof bevat Oikos relatief weinig olie en andere hulpstoffen en is daardoor zacht voor het gewas.

Azadirachtine werkt als een insectengroeiregulator (IGR) en maakt daarnaast het gewas onaantrekkelijk voor plaaginsecten. Oikos heeft een contact- en maagwerking en heeft beperkte systemische eigenschappen. Oikos is voor aardbeien alleen toegelaten in de bedekte niet grondgebonden teelt.

Waar werkt het tegen?

Oikos is een biologisch insecticide met een brede werking tegen zowel zuigende als vretende insecten en werkt onder meer tegen witte vlieg, luis, rupsen en trips.

Doordat Oikos als insectengroeiregulator een verstorend effect heeft op de ontwikkeling van het insect, werkt het beter naarmate het insect jonger is.

Hoe moet ik het gebruiken?

Het beste effect met Oikos wordt bereikt door het meerdere keren na elkaar in te zetten met een dosering van 1,5 l/ha. In de praktijk betekend dit 3 tot 4 keer achter elkaar met een 7-daags interval.

Oikos is door de relatief lage dosering (minder olie en hulpstoffen) zacht voor het gewas. Ondanks de gewasveiligheid van Oikos wordt bij tankmixen aangeraden om altijd eerst een proefbespuiting uit te voeren om te zien of het gewas de combinatie verdraagt.

Door Oikos in de ochtend of avond toe te passen, dus niet onder extreme omstandigheden, verhoog je de gewasveiligheid.

Is het veilig voor mijn biologische bestrijders en bestuivers?

Oikos is goed toepasbaar in een geïntegreerd systeem met natuurlijke vijanden en bestuivers. Afgelopen jaar zijn hier volop positieve ervaringen mee opgedaan.

Hoe het kan dat Oikos veilig is voor natuurlijke vijanden en schadelijk voor heel veel plaaginsecten? Dat komt onder meer doordat veel plaaginsecten Oikos binnenkrijgen doordat ze eten of zuigen aan de plant. Veel natuurlijke vijanden doen dit minder of niet. Hierop berust een groot deel van de selectiviteit.

Gewasveiligheid

Selectiviteitsproeven hebben aangetoond dat Oikos zacht is voor het gewas. In onderstaande gewassen is Oikos getoetst en veilig gebleken;

  • Tomaat, paprika, komkommer
  • Gerbera, chrysant, roos
  • Saint Paulia, cyclaam
Door de veelvoud aan verschillende gewassen en varieteiten onder glas wordt aanbevolen om eerst een proefbespuiting uit te voeren.

Breed toegelaten

Oikos is toegelaten onder glas in onderstaande gewassen;

  • Solanaceae (tomaatachtigen)
  • Cucurbitaceae (komkommerachtigen)
  • Aardbei
  • Potplanten
  • Boomkwekerijgewassen
  • Snijbloemen
  • Sla, spinazie, basilicum, peterselie
  • Veredelingsteelt en basiszaadproductie

Toepassing

De adviesdosering van Oikos is 100-150 ml per 100 l water. Voor een optimaal resultaat dient
de pH van de te bereiden spuitoplossing tussen de 5.0 en 6.0 te liggen. Afhankelijk van het gewas, plaaginsect en/of teeltwijze kan het maximaal aantal toepassingen en de dosering per ha verschillen. Lees daarom voor gebruik altijd goed het etiket.

Geregistreerd voor culturenBeoordeel
Aardbeien1.5 l
Sla0.8 - 1.5 l
Spinazie0.8 - 1.5 l
Courgette1.5 l
Komkommers1.5 l