Lahana mildiyösü

Peronospora brassicae

Hastalık Tanımı :
Fungusun konidioforlan, yaprakların alt yüzünde, dikotom dallı, renksiz ve kalın zadıdır. Uçlarında limon şeklinde, ince zarlı, renksiz, 20-22 x 16-20 mikron büyüklüğünde konidiler bulunur.
Hastalık etmeni kışı, çürüyen bitki artıklarında oospor halinde geçirir. İlkbaharda oosporlann çimlenmesi ile meydana gelen zoosporlar vasıtasıyla primer enfeksiyonlar başlar. 15°C ' de hastalık yapraklar üzerinde siyah lekecikler halinde belirir. Yaprağın alt yüzünde kirli beyaz renkte fungal örtü görülür. Bu fungal .örtü fungusun konidiofor ve konidilerinden oluşur. Yapraklarda konidiler meydana geldikten sonra rüzgar ve böcekler vasıtasıyla sağlam bitkilere taşınırlar. İklim koşullarının elverişli geçtiği yıllarda ise fungus kışı tohumla da geçirebilir. Epidemi için en elverişli koşullar; sisli, ince yağışlarla birlikte hava sıcaklığının 24°C ' de orantılı nemin en az % 90 seviyesinde olmasıdır.

Yaşayış : 
Hastalık, lahana fidelerinin ve tarlada gelişmiş durumda olan bitkilerin özellikle alt yapraklarından başlamak üzere, yaprakların alt yüzeylerinde gri, kirli beyaz renkte küf tabakaları halinde kendini belli eder. Yaprak üzerinde ise sarı lekeler dikkati çeker. Zamanla bu lekeli kısımlar kurur ve yaprağın ölümüne neden olurlar.
Hastalık serada yetiştirilen fidelerde büyük zararlara neden olabilir. Fazla yağışlı yıllarda, orantılı nemin yüksek, akarsu yatağı bulunan vadilerde, orman arazisi ve yüksek yayla bölgelerinde tarla devresinde de bu hastalık önemli ölçüde verimin azalmasına yol açabilir.
Serin ve yağışlı yörelerde zarar oluşturur.

Kültürel Önlemler :
Fidelikte birim alana fazla tohum atılmamalı
Lahana fidelikleri açılarak havalandırılmalı, fazla ve sık sulamadan kaçınılmalı
Lahanalar, yeterli miktarda güneş alan yerlere dikilmeli
En az üç yıllık ekim nöbeti uygulanmalıdır.

Kimyasal Mücadele :
Mildiyö yaprak altından enfeksiyon yapar. Bu nedenle ilaçlamalarda bütün bitkinin her tarafında, özellikle yaprakların alt yüzlerinde mutlaka bir ilaç tabakası meydana getirilmelidir. Uygulamalardan sonra veya aynı gün sağanak olarak kuvvetli yağış olursa ilaçlamalar tekrarlanmalıdır. İlaçlamalar 7-10 gün ara ile fide dikim dönemine kadar yapılmalıdır. Tarlada ise hastalığın şiddetine ve iklim koşullarına göre 3-5 ilaçlama uygulanmalıdır.

İlaçlama Zamanı :
Fidelikte, fideciklerin toprak yüzüne çıkmasıyla, tarlada ise ilk mildiyö lekelerinin çevrede görülmesiyle ilaçlamalara başlanır.

Bitki Koruma Ürünleri