Fındık kahverengi koşnili

Parthenolecanium rufulum

Ergin dişinin kabuğu başlangıçta esmer kahve renginde, sonraları açık kahve rengindedir. Kabuğu yumuşak ve yarım küre şeklindedir.
Yumurta beyazımsı veya donuk pembe renkte ve ovaldir. Larvalar başlangıçta açık sarı, daha sonra ise kahverengidir.
İki türün biyolojik özellikleri aynıdır. Yumurtalar mayıs ayı sonlarında açılmaya başlar. Çıkan larvalar sürgün ve yapraklara dağılırlar. Yaprak dökümünden önce yapraklar üzerindeki bireyler de sürgünlere geçerek kışlarlar. Martta dişi bireyler kabarmaya ve büyümeye başlarlar. Nisan başlarında ilk erginler görülür. Yumurta bırakma nisan sonunda başlar. Bir dişi yaklaşık 1400 yumurta bırakır. Bu zararlılar Karadeniz Bölgesi'nde yılda bir döl verir.
Larva ve erginleri yaprak ve sürgünlerde emgi yaparak beslenir. Bitkilerin zayıflamasına ve verimden düşmesine, yoğun bulaşmalarda da kurumalara neden olurlar. Çıkardıkları tatlımsı madde halk arasında 'karaballık' denilen 'fumajine' neden olurlar. Fındıktan başka birçok taş ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçları ve asmada zararlıdır.

Mekanik Mücadele
Bulaşmanın az ve sınırlı olması durumunda bulaşık sürgünler kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

Biyolojik Mücadele
Zararlının doğal düşmanları korunmalı, özellikle fungusların etkili olduğu yerlerde diğer zararlılara karşı yapılan mücadelelerde doğal düşmanları olumsuz etkileyen bitki koruma ürünleri tercih edilmemelidir.

Kimyasal Mücadele
Bahçede bulaşık ocak sayısı 10'un üzerinde ise, rastgele 10 ocak belirlenir, sonra her bir ocaktan 3'er (1-3 yaşlı) olmak üzere toplam 30 sürgün alınarak üzerindeki koşniller sayılır. Sürgün başına ortalama 5 canlı koşnil varsa o bahçede ilaçlamaya karar verilir. Zararlının hareketli ve 1. dönem larvalarına karşı mücadele yapılır. Bu amaçla yumurta açılımının tamamlanmasına yakın, haziran sonlarında ilaçlama yapılabilir.

Bitki Koruma Ürünleri