Agrifos 400

Üretici firma
Agrikem
Şu tarihe kadar kayıtlı
Kayıt süresi doldu
Kayıt numarası
Aktif maddeler

Ürün Açıklaması
AGRI-FOS 400, litrede 400 gr Mono & di potasyum phosphonate etkili maddesini içeren sistemik bir fungisittir ve birden fazla etki mekanizmasına sahiptir. Bitkinin doğal savunma sistemini aktivite ederek antimikrobiyal özellikteki bazı bileşiklerin ve fitoaleksinlerin birikimini teşvik eder. Bitki bunu alıcı reseptör hücreleri ile bir patojen saldırısı olarak kabul eder ve hücresel düzeyde hastalıkla ilişkili proteinleri (PR proteinleri) oluşturmaya başlar ve fungus hücresinin gelişimi engellenmiş olur. Diğer asıl etki, şekli ise doğrudan patojen funguslara karşı fungisidal etki yapmasıdır.

Avantajları
• Ekolojik- etkili- ekonomik,
• Patojene yüksek seçicilik,
• Koruyucu ve tedavi edici özellik,
• Direkt ve dolaylı etki mekanizması,
• Yeşil aksam ve topraktan uygulanabilme,
• Hem yapraklardan köklere doğru, yukarıdan aşağıya, hem de aşağıdan yukarı doğru sistemik olarak taşınabilme,
• Uzun süre etkili fakat bitki ve çevreye zararsız,
• EPA tarafından “Düşük riskli pestisit “olarak sınıflandırılmış,
• Toksik rezidü bırakmaz, hasat ile son kullanma süresi”0” gündür,
• Bitkinin doğal bağışıklık sistemini aktive eder,
• Çoklu etki yönü ile dayanıklılık gelişimi saptanmamış,
• Yararlı organizmalara zararsız,
• İnsan ve çevreye son derece güvenli,
• IPM programlarına tam uyum,

AVANTAJLARI
Ekolojik – Etkili- Ekonomik
Patojene yüksek seçicilik,
Koruyucu ve tedavi edici özellik
Direkt ve dolaylı etki mekanizması
Yeşil aksam ve topraktan uygulanabilme
Hem yapraklardan köklere doğru, yukarıdan aşağıya, hem de aşağıdan yukarı doğru sistemik olarak taşınabilme,
Uzun süre etkili fakat bitki ve çevreye zararsız,
EPA tarafından “Düşük riskli pestisit” olarak sınıflandırılmış
Toksik rezidü bırakmaz, hasat ile son kullanma süresi “0” gündür
Bitkinin doğal bağışıklık sistemini aktive eder,
Çoklu etki yönü ile dayanıklılık gelişimi saptanmamış,
Yararlı organizmalara zararsız,
İnsan ve çevreye son derecede güvenli,IPM programlarına tam uyum,

AGRI-FOS 400 Sistemik Fungisit
Litrede 400 gr Mono & di potasyum phosphonate etkili maddesini içeren sistemik fungisit AGRI-FOS 400, birden fazla etki mekanizmasına sahiptir. İlk olarak; Bitkinin doğal savunma sistemini aktive ederek antimikrobiyal özellikteki bazı bileşiklerin ve fitoaleksinlerin birikimini teşvik eder. Bitki bunu alıcı reseptör hücreleri ile bir patojen saldırısı olarak kabul eder ve hücresel düzeyde hastalıkla ilişkili proteinleri (PR proteinleri) oluşturmaya başlar ve fungus hücresinin gelişimi engellenmiş olur. Diğer asıl etki şekli ise, doğrudan patojen funguslara karşı fungisidal etki yapmasıdır.

Bitki Vigoru ve Hastalık Kontrolünde Rolü
Phytophthora, Pythium etmenlerinin neden olduğu hastalıklar ve mildiyö gibi hastalıklar tüm dünyada bir çok üründe önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Günümüzde AGRİ-FOS 400, 35’den fazla ülkede üreticiler tarafından sadece hastalık kontrolünde değil ayrıca daha iyi ürün kalitesi amacıyla güvenle kullanılmaktadır.

Etki Mekanizması Bitki Bünyesinde Nasıl Taşınır?
Yaprak, gövde ve kökler gibi bitkinin tüm kısımlarına uygulanabilir. AGRI-FOS 400, bitkinin bütün organlarında ksilem ve floem yoluyla kolayca absorbe edilebilmekte ve taşınabilmektedir.

Hastalıkları nasıl kontrol eder?
AGRİ-FOS 400, hem ksilemde hem de floemde hareket edebilen sisten* bir fungisittir. AGRİ-FOS 400’ün etkisi temel olarak dolaylı ve komplekstir.
Bitkinin savunmasının etkin hale getirilmesinin sonuçlarından biri de fitoaleksinlerin birikimidir. İnsanlardakine benzer bağışıklık tepkisi oluşur. Ayrıca, lignifikasyon (lignin birikimi) ve hücre duvarının kalınlaşması olduğu gibi aşırı duyarlılık hücre ölümleri (hastalık etmeninin bulaştığı hücrelerin ani ölümü) gerçekleşir. Patojenin hücre duvarını eriten enzimler de bitkinin tüm savunma sisteminin uyarılması ile birlikte bitki tarafından üretilebilmektedir. Bitki kendi doğal silahlannı kullanarak hastalık oluşturan mikroorganizmalara karşı bu savaştan galip çıkabilmektedir. Özetle, AGRİ-FOS 400 uygulaması sonucu bitkinin dinamik savunma sisteminin aktif hale getirilmesi hızlanır. “Nekrotik sınırlama zonu” oluşumu ile lezyonlu alanların ölü hücreler ile hapsedilmesi, hücre içindeki hızlı değişim, etilen ve aşın duyarlı hücre ölümlerinin oluşumu (enfekteli hücrelerin ölümü), litik enzimlerin üretilmesi, hücre duvarının kalınlaşması ve enfekteli bitkide fitoaleksin birikiminin artması belli başlı etki mekanizmalarıdır.En önemlisi ise, AGRİ-FOS 400 kalıntısı saptanmayacak düzeyde olduğu zamanlarda bile üründe hala korumanın devam etmesidir (Aşı tipi etki). Tam sistemik AGRİ-FOS 400 bitktisel ürünleri hem kalıntı bırakmadan doğal olarak hastalıklardan korur hem de içermiş olduğu fosfit (PO3) ile daha iyi kalitede verim elde edilmesini sağlar.

AGRI-FOS 400 ile yapılan ilaçlama programları sonucunda; özellikle ihraç edilen taze domates, kurutulmuş domates, işlenmiş domates ürünleri (salça, ketçap, küp domates v.b.), sofralık üzüm ve kuru üzümde ilaç kalıntı riski bulunmamaktadır.

Bağ mildiyösü (Plasmoporovilkola)
Belirtileri:
Plasmopara viticola asmanın yaprağını, dalını ve meyvesini enfekte edebilir. Yaprağın yaşına bağlı olarak, hastalık belirtileri soluk sarıdan yeşil-sarı, yarı saydam lekeler ile başlayabilir. Yaprağın alt yüzeyinde ise, lekeler zamanla genişler ve beyaz-yeşil bir pamuk gibi gelişimle mildiyö lezyonlan görülür. Hastalıklı dokular yavaş yavaş koyu kahverengiden kırmızıya doğru değişen düzensiz ve gevrek yapıya dönüşür. Şiddetli şekilde enfekteli bitkiler sonunda solarak kururlar ve dökülürler. Meyvede en fazla enfeksiyon yetiştirme sezonunun belirgin dönemlerinde oluşur. Bu danelerin yaklaşık olarak küçük bezelye büyüklüğüne geldiği dönemdir. Bu dönemdeki enfeksiyonlar sonucu genç salkımlar açık kahverengi renk alır ve yumuşarlar, kolayca kırılırlar ve nemli havalarda genellikle beyaz tipik bir örtü ile kaplar.

Etmen :
Bağ mildiyösü hastalığına Plasmopara viticola isimli fungus neden olur. Fungus, kışı yerdeki hastalıklı yapraklar üzerinde dormant halde geçirir. Baharda sporlar dağılır yağmur damlaları ve rüzgar ile yapraklara konarlar. Fungus, her ikisi de yüzen sporlar içinde çimlenen iki tip spor oluşturur. Sporlar, bitkinin stomasına yüzerek ulaşır ve enfeksiyonu başlatır. Su, sporlar için gereklidir. Bu nedenle, hastalık yağışlı havalarda daha hızlı gelişir. Asmanın büyüme dönemi boyunca enfeksiyon için ana faktör olan yağış yoluyla toprak, hava ve bitkinin nem içeriğini arttıran tüm faktörler mildiyö hastalığını teşvik eder. Kritik dönemlerde sistemik olmayan ve etkisiz fungisitler ile yapılan ilaçlamada atlan su, hastalığın artmasını kolaylaştırabilir.

Kontrol:
Bağ mildiyösünün kontrolünde bazı kültürel önlemler alınmalıdır. Toprağın iyi drene edilmesi, varsa dayanıklı çeşitlerin kullanılması, omcalar arasında iyi bir hava sirkülasyonunu sağlayacak aralıkların bırakılması, düşen hastalıklı yaprakların toplanması gibi etmenin kışı geçirmesini sağlayan inokulum kaynaklarını azaltmak, enfekteli sürgünlerin dibinden budanması olumlu etki yapabilir. AGRİ-FOS 400 hastalığın çıkışı için uygun ortam olan yağışlar olduğunda mildiyöye karşı mükemmel bir koruma sağlar. Önceki ve sonraki enfeksiyon riskine karşı koruyucu fungisitlerle AGRİ-FOS 400 ile tank karışımı yapılabilir.

Domates Mildiyösü (Phytophhro infestons)
Belirtileri:
Geç yanıklık hastalığı domates bitkisinin toprak üstü tüm kısımlarını etkileyebilir. Yaprak belirtileri önce düzensiz, sonradan hızla genişleyen soluk yeşil-kahverengi renge dönüşen haşlanmış lekeler şeklinde gözlenir. Nemli havalarda, yaprağın alt yüzeyinde beyaz misel gelişimi görülebilir. Şiddetli enfeksiyon, yeşil aksamın kahverengi renk almasına ve ölmesine neden olur. Petioller ve dallar da aynı şekilde enfekte olur ve hızla tüm bitki ölür. Çürüyen dallar pis bir koku yayar. Meyve lezyonlan koyu, zeytin rengi yağımsı lekeler şeklinde görülür. Mildiyö enfeksiyonu sonrası yumuşak çürüklük oluşur.

Etmen :
Geç yanıklık hastalığına Phylophthora infestans isimli fungus neden olur. Nemli havalarda rüzgarla hızla uzak mesafelere yayılabilir. Serin nemli koşullarda kısa sürede çok fazla spor oluşturarak tüm serada ve/veya tarlada ağır kayıplar oluşturur.

Kontrol:
Hastalığın kültürel kontrolünde en önemlisi, alternatif konukçu oluşturabilecek solanaceae familyası bitkilerin (patates, patlıcan, vb.) ve köpek üzümü (Solanum nigrvm) yabancı otun ortadan kaldırılmasıdır. Bitki artıklarının yok edilmesine, yaprak ıslaklığını arttıracak yağmurlama sulamadan kaçınılmasına, sulama zamanının ayarlanarak gece yaprağın kuru kalmasına dikkat edilmelidir.
AGRİ-FOS 400 yeşil aksam ilaçlaması olarak kullanıldığında geç yanıklık hastalığını etkili biçimde kontrol eder. İlk uygulama şaşırtma döneminde yapılmalıdır. Fideliklerde ise, bitkinin 2-4 gerçek yapraklı devresinde yapılabilir. Daha sonraki uygulamalar hastalığın oluşma riskine göre 1 veya 2 hafta ara ile yapılabilir.

Kültürler için kayıtlı
Bağ
Domates
Kabak
Salatalık
Kavun
Karpuz