Hint keneviri

Corchorus olitorius

Hint keneviri (Cannabis sativa), kendirgiller (Cannabaceae) familyasından lif ve yağ eldesinde kullanılan Cannabis cinsine ait, bir yıllık bitki(en) türü.
Türkiye'de genellikle Kastamonu'da tarımı yapılmaktadır. Bitkinin yaprak ve çiçek kısımlarının özel bir kokusu vardır. Kimyasal birleşimini rezin, az miktarda da uçucu yağ içerir. Rezin içerisinde THC ve türevleri bulunmaktadır. Bu bileşiğin miktarı, bitkinin yetişme ortamına ve iklimine bağlı olarak büyük oranda değişiklik gösterir.
Hammadde kaynağı olarak kullanılan lifler, kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılır. Lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur. Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır.

Kubar
Dişi hint kenevirinin genellikle tohumları ile yaprakları, uyarıcı veya uyuşturucu madde olarak kullanılmaktadır. Bu amaçla bitkinin çiçekleri ve tohum yataklarının ince elekle toz haline getirilmiş haline kubar denilir. Bitkinin THC oranının en yüksek olduğu kristal tozu alındığında yüksek kaliteli bir ürün elde edilmiş olur. Bu toz su buharı ve sıcaklıkla beraber sıkıştırıldığında tütünle beraber içilecek etkili bir şekil almış olur. Özellikle Anadolu'da geçmişten gelen yaygın kullanım biçimidir.

Jüt Corchorus capsularisCorchorus olitorius yapılan bir çeşit liftir.Ticarette kullanılan jüt, iki cins bitkiden elde edilir: Birisi, Corchorus capsularis, diğeri ise Corchorus olitoriustur. Bu bitkilerin bir sene içerisinde boyu 2-4 metreye ulaşır.
Tabii olarak Hindistan'da yetişir. Çin ve Malezya'da yetiştirilmeye başlanmıştır. Colitorius cinsi Akdeniz memleketlerinde de tanınmış ve yetiştirilmeye başlanmıştır. Amerika'ya ulaşması 1870 senelerine rastlar. Amerika'daTeksas ve Güney Karolina eyaletlerinde üretilmektedir.
Dünya jüt üretiminin hemen hemen hepsi Hindistan'a ve Pakistan'a aittir. Üretimin buralarda fazla olmasının bir sebebi de işçiliğinin çok ucuz olmasıdır. Jüt toplaması oldukça zordur. Bitki üç ayda yetişkin hale gelir. Çiçek açtığı vakit toplanması gerekir. Tohum dönemine rastlayan mahsul ağır olur, ama lifler kalınlaşmış ve sertleşmiştir. Toplanan jüt bitkisi balyalanarak havuzlara atılır. Havuzların üzeri orman bitkileri, hatta hayvan gübresi ile örtülerek bekletilir. Bu kirli ve havasız su içinde jüt kabukları çürüyerek açılır. Kabuklar içinden lifler çıkarılıp serilerek kurutulur. Bundan sonraki işlemlere fabrikalarda makinalarla devam edilir. Pamuk ipliği üretiminde olduğu gibi taraklardan geçirilerek temizlenir, tamamen liflerine ayrılır, bobinlere ip olarak sarılır. İp kalınlıkları maksada göre değişiktir.
Jüt lifi elde etmede Bangladeş ve Hindistan'ı Brezilya, Tayvan takip eder.

Bitki Koruma Ürünleri