Command CS

Producent
BASF
Kategori
Herbicider
Registreret indtil
Nielsen
CVR-nummer
19-109
Aktive materialer
Links
Virknings mekanisme:
Det aktive stof Clomazon optages via kimstængel og rodnet. Transporten til de overjordiskeplantedele sker i saftstrømmen mod vækstpunkterne og fordelingen i blade via diffusion.
Clomazon blokerer for syntesen af klorofyl og andre fotosyntese aktive pigmenter. Virkningenses som en tydelig afblegning (hvidfarvning) af følsomme ukrudtsplanter, under ellerumiddelbart efter fremspiring med efterfølgende nedvisning. Normalt er virkningstiden 4-8uger afhængig af jordtype og klimatiske forhold.

Generelt
Command CS anbefales ikke på humusholdige jorder, hvor effekten kan være lavere.
Command CS udsprøjtes direkte og jævnt på jordoverfladen. Virkningen fremmes af etveltilberedt såbed uden knolde og en god jordfugtighed. Ved udsprøjtning på tørjordoverflade vil Command CS forblive stabil og virkningen kommer så snart regnen igen gøroverfladen fugtig. Evt. tromling udføres før sprøjtning.
 
Vinterraps
Command CS anvendes i en dosering på 0,25 L/ha umiddelbart efter såning af vinterrapsen,og ikke senere end før fremspiring.  Det anbefales dog at der højst går 3 dage fra såning tilsprøjtning med Command CS. Senere udsprøjtning kan medføre kraftig afblegning af rapsen.
Rapsen skal være sået i en ensartet dybde og dækket af jord (mindst 2 cm). Direkte kontaktmellem rapsfrø og sprøjtevæske skal undgås. Command CS kan udbringes sammen med
Roundup. Der kan under etableringsfasen komme nogen spredt og forbigående lysfarvning(afblegede blade) af rapsen – især efter kraftig nedbør på sandjord. Lysfarvningen forsvindernormalt indenfor ganske kort tid og har ingen indflydelse på udbytte eller kvalitet.

Omsåning efterår: Dyb (20-30 cm) jordbearbejdning:  Vintersæd, vinterraps
Omsåning forår:
Let jordbearbejdning: Let jordbearbejdning: Vårraps, ærter, bønner,gulerødder, turnips,majs, valmuer ellerkartofler
Kraftig jordbearbejdningeller pløjning: Vårhvede, vårbyg, havre, sukker- og foderroer, hør,lucerne, salat, spinat, kål,løg og havebønner
Efter normal høst:  Alle afgrøder
 
Ærter og gulerødder
Command CS anvendes lige efter såning med en dosering på 0,25 l/ha, og ikke senere end før fremspiring. Det anbefales dog at Command CS ikke anvendes senere end 5-10 dage førafgrødens fremspiring. Sen behandling giver risiko for misfarvede blade på afgrøden.
 
Kartofler
Command CS anvendes i en dosering på 0,25 L/ha, og ikke senere end før fremspiring. Det anbefales dog at Command CS ikke anvendes senere end 5 dage før kartoflernesgennembrydning. Senere udsprøjtning kan medføre kraftig afblegning af afgrøden.
Anvendelsen sker ofte i en tankblanding med et jordmiddel efter lægning og færdighypningaf kartoflerne. Bland kun Command CS med et jordmiddel, når sprøjtetidspunktet fortankblandingen er som ovenfor anført, og alle retningslinjer (f.eks. med hensyn til forskelligekartoffelsorters følsomhed) for anvendelsen af jordmidlet i øvrigt overholdes – læs midletsetikette grundigt.
Sprøjtevæsken fordeles jævnt over kammene. Virkningen er bedst på en fast og fugtig kam,der har fået tid til at ”sætte” sig lidt. Kartoflerne skal være lagt i en ensartet dybde og dækketaf jord. Direkte kontakt mellem læggekartofler og sprøjtevæske skal undgås. Radrensning,nedvanding af kammene og andre aktiviteter der påvirker det øverste jordlag bør undgås daeffekten af sprøjtningen derved nedsættes.
Der kan umiddelbart efter gennembrydningen forekomme nogen spredt og forbigåendelysfarvning (afblegede blade) af kartoflerne – især efter kraftig nedbør på let sandjord.
Lysfarvningen forsvinder normalt indenfor ganske kort tid og har ingen indflydelse på udbytteeller kvalitet.
 
Mulige afgrøder efter fejlslagen afgrøde af kartofler, ærter eller gulerødder

Omsåning efter kraftig jordbearbejdning:

6 uger efter Command CS behandling: Ærter, gulerødder, turnips, valmuer, hestebønner, kartofler, majs, foder- og sukkerroer, vårraps, hør, lucerne, salat, spinat, kål, vårbyg, vårhvede og havre
9 uger efter Command CS behandling: Havebønner

Efter normal høst: Alle afgrøder
 
Mindre anvendelse
Information og vejledning om brug af produkter med godkendelse til mindre anvendelse kanfindes på Videncenter for Landbrug’s hjemmeside eller via link fra BASF’s hjemmeside tilførnævnte.

Anvendelsen i afgrøden sker på brugerens eget ansvar for så vidt angår midlets effektivitet ogeventuelle skader på nytteplanter. Øvrige bestemmelser på etiketten skal også overholdes i forbindelse med den mindre anvendelse.

Specifikt gælder:
- at den maksimale dosering er 90 g as/ha svarende til 0,25 L produkt/ha
- at produktet kun må anvendes hvert 3 år på et givet areal og
- at produktet ikke må anvendes nærmere end 2 m fra vandmiljøet (søer, vandløb mm.) for at beskytte organismer, der lever i vand
 
Generelt for mindre anvendelse:
For at tilpasse vejledning til den enkelte sort og de lokale dyrkningsforhold bør den endeligevejledning for midlets anvendelse udarbejdes i samarbejde med den lokale konsulent og/ellerdet frøfirma, der er avlskontrakt med.
Ansvar for vejledning i forbindelse med mindre anvendelse:
Godkendelse til mindre anvendelse er en speciel godkendelse, som gør det muligt at anvendeet plantebeskyttelsesmiddel i en afgrøde, som ikke hidtil har været omfattet af godkendelsen
Vejledning til mindre anvendelse - eget ansvar
Der kan ikke garanteres for, at der ikke kan opstå skader på afgrøden eller være svigtende virkningaf et plantebeskyttelsesmiddel, selv om vejledningen for mindre anvendelse følges. Da Videncentretfor Landbrug, Planteproduktion udarbejder og søger godkendelse og vejledning til mindreanvendelse på brugerens vegne, kan Videncentret for Landbrug, Planteproduktion ikke gøresansvarlig for skader eller svigtende virkning, der må opstå, hvor et kemisk bekæmpelsesmiddel ergodkendt og den tilknyttede vejledning til mindre anvendelse i afgrøden følges.
Vejledningen i brug af et plantebeskyttelsesmiddel, som er tilladt på baggrund af en godkendelse tilmindre anvendelse, bygger på få forsøgsresultater og observationer. Alle situationer, hvorundermidlet må anvendes, er ikke afprøvet, og midlet er heller ikke afprøvet i alle sorter. Midlets effektkendes primært fra andre afgrøder, og der kan derfor være forhold, som gør, at midlet ikke virkertilfredsstillende i den pågældende afgrøde.
Derfor kan der måske opstå skader eller svigtende virkning, når vejledningen til mindre anvendelsefølges.

Resistens:
For mange herbicider er der risiko for forekomst af biotyper, der er modstandsdygtige(resistente) overfor de anvendte aktivstoffer.
Clomazon tilhører gruppen af midler der hæmmer carotenoid biosyntesen (blegning affølsomme planter) tilhørende kemisk gruppe kaldet isoxazolidinone herbicider i HRAC gruppe F3. Clomazon vurderes at have lav risiko for udvikling af resistens, og der er ikke konstateretvigendeeffekter overfor Clomazon i Danmark.
Gentagne behandlinger med midler med samme virkemekanisme øger risikoen for udviklingaf resistens. Command CS anvendes almindeligvis kun én gang pr afgrøde pr sæson og iintervaller på 3 år, hvorfor risikoen for opbygning af resistens minimeres.
Generelt mindskes risikoen for udvikling af resistens ved at blande med eller skifte mellemmidler med andre virkemekanismer, som har god effekt over for de aktuelle arter.

Blanding
Command CS kan blandes med Stomp, Stomp CS, Roundup, Fenix og Boxer. Tilsæt først Command CS efter at blandingspartneren er helt opløst i sprøjtevæsken.

Sprøjteteknik:
Command CS skal udbringes med en marksprøjte (eller anden sprøjte), som er kalibreret oglever op til de standarder og specifikationer, som er givet af sprøjteproducenten. Vedpåfyldning af marksprøjte skal anvendes præparatfyldeudstyr eller udstyr til direkte injektion.
Udbringning skal altid tilpasses afgrødens udvikling mht. højde, tæthed, fugtighed, ol.
Udbringning af sprøjtemidler skal til hver en tid ske på en sådan måde, at overlapning imarken samt spild uden for området begrænses til et minimum, og at afdrift til omgivelserneundgås.
Vindhastigheden skal altid være lav (< 4 m/s) på behandlingstidspunktet, og low-drift dyserbør så vidt muligt anvendes, for yderligere at reducere risikoen for afdrift.
Valg af dyse tilpasses opgaven og der findes en lang række fabrikater på markedet, deropfylder gældende regler. Nedenstående angiver eksempler på mulige dyser.
 
Tilberedning af sprøjtevæske:
Sørg altid for at sprøjten er korrekt rengjort samt efterset for belægninger inden tilberedning af sprøjtevæsken begyndes. Dette gælder især, hvis sprøjten har været anvendt tilsprøjteopgaver i andre afgrøder.
 
Præparatfyldeudstyr
Ved anvendelse af præparatfyldeudstyr og flydende præparater påfyldes den ønskedemængde præparat, som herefter suges op i sprøjtetanken.
Efterfølgende skyldes præparatfyldeudstyret, samt tomme dunke/beholdere. Gentagproceduren med at åbne/lukke for bundventil til der ikke er synlige spor af Command CS ifyldestationen.
Additiv/penetreringsolier tilsættes til sidst inden den endelige tankblanding er udført.

Direkte injektion
Ved anvendelse af direkte injektionsudstyr, ledes det ufortyndede præparat automatisk ind ide slanger, som fører fra sprøjtetank til dyserne. Ved skift og afslutning af sprøjteopgavergennemføres en gennemskylning og rengøring af systemet. Vaskevandet udsprøjtes underkørsel på det behandlede areal.
Generelt bør der være konstant omrøring under udbringning og kørsel og sprøjtevæskenudsprøjtes straks efter tilberedningen.

Rengøring
Efter endt sprøjtearbejde skal sprøjten og traktor rengøres enten i marken eller påvaskepladsen. En uvasket sprøjte skal placeres i den behandlede mark, på vaskepladsen ellerunder tag. Sprøjten skal være monteret med spuledyser til indvendig rengøring af tanken ogsprøjten skal være monteret med separat vandtank med tilstrækkelig kapacitet således atrestsprøjtevæske kan fortyndes og der kan foretages en grundig rengøring i marken.
Restsprøjtevæske skal på passende vis fortyndes 50 gange med vand og udsprøjtes i denbehandlede mark (uden at den maksimalt tilladte dosering for det pågældende middelherved overskrides).
Rengøring i øvrigt foretages med egnede rengøringsmidler (se evt. etiketten på det sidstanvendte middel for specifikke anvisninger) samtidig med at filtre, slanger og dyserkontrolleres for urenheder og eventuelle belægninger. Vaskevandet opsamles i egnedebeholdere og udbringes iht. gældende regler.
I øvrigt henvises til Miljøministeriets vejleding om påfyldning og vask af sprøjter tiludbringning af bekæmpelsesmidler, jf. Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1598 af 18.december 2014.

Tom emballage:
Tom emballage og rester kan bortskaffes med dagrenovationen.
Den tomme beholder bør skylles inden bortskaffelse. Skyllevandet hældes op i sprøjtevæsken.
Emballagen må ikke genbruges.
P501 Indholdet/beholderen bortskaffes i overensstemmelse med kommunale regler foraffaldshåndtering.
 
Lagring:
Command CS bør opbevares frostfrit i uåbnet original emballage beskyttet mod direkte sollysog andre varme kilder. Ved korrekt opbevaring er produktet holdbart i minimum 2 år fraproduktionsdatoen.

Producenten fralægger sig ethvert ansvar for produktets effekt samt skader, herunder følgeskader,der er opstået gennem ikke forskriftsmæssig opbevaring og/eller anvendelse af produktet
Registreret for kulturerVurderPreharvest Interval
Spinat0.25 l8
Vårraps0.2 - 0.25 l8
Sennep0.2 - 0.25 l8
Kinakål0.2 - 0.25 l8
Sukkerrør0.2 l8