Κυλινδροσπορίωση ή κοκκομύκωση της κερασιάς

Blumeriella jaapii

Είδος
Μύκητας

Περιγραφή
Προσβάλλει την κερασιά, τη βυσσινιά, τη δαμασκηνιά και τη βερυκοκιά. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε υγρές περιοχές, όπου προκαλεί έντονη φυλλόπτωση και εξασθένηση των δένδρων.

Βλάβη
Προσβάλλονται κυρίως τα φύλλα και οι καρποί, ενώ σπανιότερα οι ποδίσκοι τους και οι βλαστοί. Στα φύλλα εμφανίζονται μικρές κόκκινες - καστανές κηλίδες, οι οποίες στην συνέχεια νεκρώνονται και πέφτουν, δημιουργώντας οπές στο έλασμα. Το σύμπτωμα μοιάζει με προσβολή από κορύνεο και λέγεται "τρύπες από σκάγια". Με υγρό καιρό, στο αντίστοιχο στην κάτω επιφάνεια κέντρο των κηλίδων εμφανίζονται ρόδινες-λευκές μάζες σπορίων του παθογόνου (κονίδια). Τα προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν πρόωρα. Οι καρποί δεν ωριμάζουν κανονικά, έχουν ανοικτό χρώμα και είναι μαλακοί.

Αιτία
Η ασθένεια οφείλεται στον ασκομύκητα Blumeriella jaapii. Ο μύκητας διαχειμάζει σαν τέλεια μορφή στα πεσμένα φύλλα στο έδαφος, σχηματίζοντας τις καρποφορίες του (αποθήκια). Εκεί παράγονται τα σπόριά του (ασκοσπόρια), τα οποία μεταφέρονται με τον άνεμο και προκαλούν τις πρωτογενείς μολύνσεις στα φύλλα. Τα φύλλα είναι ευπαθή μετά την πλήρη ανάπτυξη των στοματίων τους, διότι το παθογόνο μπαίνει από εκεί. Αργότερα, με ευνοϊκές συνθήκες (υγρός και θερμός καιρός) στο αντίστοιχο των κηλίδων κάτω μέρος του φύλλου σχηματίζονται οι αγενείς καρποφορίες του μύκητα (ακέρβουλα), απ'όπου παράγονται οι ρόδινες-λευκές μάζες σπορίων (κονίδια). Τα κονίδια διασπείρονται με την βροχή και τον άνεμο προκαλώντας τις δευτερογενείς μολύνσεις, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι το φθινόπωρο.