Ragados muhar

Setaria verticillata

Termés: Nagyon hasonlít a S. viridis termésére, attól csak a bugaserték segítségével lehet megkülönböztetni, ennek fogai ugyanis lefelé néznek. A termés valamivel nagyobb és szélesebb, toklászának recézettsége finomabb, a harántsorok kifejezettebbek.

Csíranövény: Hasonló, mint a S. viridis csíranövénye, de a levélhüvely kopasz és fényes, nem vörösödő, ritkán érdes, hengeres. A levéllemez kopsz, olykor nagyon szórtan serteszőrös, a színén érdes, a fonákán sima vagy kissé hullámos.

Kifejlett növény: Egyéves, közepes termetű, hosszú, érdes, szélesebb levelű növény. A buga alatti szárrésze is érdes. A levélhüvely kopasz, a nyelvecske helyén szőrkoszorú van. A buga szaggatott, a virágzati tengely látszik, a füzérkék látszólag örvösen állnak. A gallérserte zöld, rajta a fogak lefelé állnak, felfelé simítva tehát érdes. Fogai segítségével annyira megragad a ruházatban, az állatok szőrében, hogy a virágzatot csak darabokban lehet leszedni.

Elterjedés: Az egész országban megterem, de jelentősége kisebb, mert bár terjed a szántóföldeken is, inkább az ültetvényekben és a kertekben gyakoribb, főleg trágyázott helyeken.

Plant Protection Products