Renitar

Fabrikant
CORTEVA
Geregistreerd tot
2026-08-05
Registratienummer
16188
Actieve materialen
Links

Renitar is een nieuw herbicide in winter- en zomergraan. Het bevat twee werkzame stoffen. De eerste is een bekende; namelijk de werkzame stof van Primus. De tweede is een nieuwe groeistof genaamd Arylex active (wetenschappelijke naam 'halauxifen-methyl').

Primus werkt bijvoorbeeld tegen onkruiden zoals kamille, klein kruiskruid, herderstasje, herik, kleine veldkers, muur etc.. Arylex active werkt bijvoorbeeld tegen paarse dovenetel, hoenderbeet, melganzevoet, kleefkruid etc. De combinatie van deze twee werkzame stoffen zorgt voor een brede werking.

Arylex active is de eerste van een nieuwe generatie groeistoffen ontwikkeld door Corteva. U gebruikt minder dan 5 gram actieve stof per hectare. Terwijl dit bij de andere groeistoffen meestal tussen de 100 en 1000 gram per ha ligt. Een ander verschil met de bestaande groeistoffen is dat Arylex active wat minder gevoelig is voor temperatuur. Vanaf 8 graden dagtemperatuur is het middel werkzaam. Wel moet het enigszins groeizaam zijn. Heel droog en schraal weer heeft een negatieve invloed op het resultaat.

Overige toepassingsvoorwaarden
Schudden voor gebruik.
In de teelt van wintergraan het middel in het voorjaar toepassen (maart-juni).
Om in het water levende organismen te beschermen is toepassing van dit middel op percelen die grenzen aan oppervlaktewater uitsluitend toegestaan
indien op het gehele perceel gebruik wordt gemaakt van een techniek uit tenminste de klasse DRT95.

Let op: Er zijn geen beperkingen van volggewassen. Kerende grondbewerking wordt aanbevolen voordat peulvruchten worden ingezaaid.
Vervanggewassen
Let op: Bij herinzaai na het mislukken van de teelt kan zomertarwe worden verbouwd tenminste 1 maand en maïs worden verbouwd tenminste 2 maanden na toepassing van het middel.

Resistentiemanagement
Dit middel bevat de werkzame stoffen florasulam en halauxifen-methyl. Florasulam behoort tot de triazolopyrimidines. De HRAC code is 2 (voorheen HRAC
B). Halauxifen-methyl behoort tot de arylpicolinaten. De Hrac code is 4 (voorheen HRAC O). In Nederland zijn onkruiden aangetroffen die resistent zijn tegen werkzame stoffen met HRAC code 2. Omdat er binnen deze groep kruisresistentie bestaat, dit middel afwisselen met middelen met een ander werkingsmechanisme. In het kader van resistentiemanagement dient u de adviezen die gegeven worden in de voorlichtingsboodschappen, op te volgen.