Nar yaprak biti

Aphis punicae

Hastalık Tanımı :
Kanatsız dişiler 1-2 mm boyunda, vücut yeşil veya sarımsı yeşil renktedir. Kornikulus kaide kısmında mat, uç kısmında koyudur. Kauda kısa olup, kaidede boğum yapmıştır. Kanatlı formlarda ise baş ve toraks siyah, abdomen yeşil veya sarımsı yeşil renkte; kornikıllar siyah, kauda ise yeşildir. Vücut uzunluğu 1.5-2.0 mm’dir.

Yaşayış : 
Nar yaprakbiti narın yaprakları altında, sürgün uçlarında, çiçek ve meyveleri üzerinde koloniler halinde bulunur. Zararlı narın yaprak, sürgün, çiçek ve meyvelerinde bitki öz suyunu emerek beslenir.
Yaprakların alt yüzünden bitki özsuyunu emerek bitkinin zayıf düşmesine, çiçek ve meyve dökümüne, yaprak ve meyvelerin deforme olmasına neden olur. Ayrıca, emgi sırasında salgıladığı tatlımsı madde ile yoğun fümajine neden olmakta ve bunun sonucunda da fotosentezi engelleyerek bitki gelişimini zayıflatmakta, çiçek ve meyve dökümü ile ürünün kalitesine bağlı olarak, pazar değerini düşürmektedir.
Zararlı daha çok sık dikim yapılmış, düzenli budaması yapılmayan, rutubet oranı yüksek ve geniş spektrumlu insektisitlerin yoğun olarak kullanıldığı bahçelerde sorun olmaktadır.
Nar yaprakbiti, ekonomik açıdan önemli bir zararlı olmamakla birlikte, ülkemizde narın yetiştiği tüm bölgelerde rastlanmıştır.

Kültürel Önlemler :
Nar yaprakbiti, kışı yıllık sürgünlerin tomurcuk diplerinde yumurta döne­minde geçirdiğinden; geç sonbahar, kış ve erken ilkbaharda ağaçlar kontrol edilerek, yüksek oranda yumurta görüldüğünde bulaşık sürgünler budanarak zararlının popülâsyonu düşürülür.
Yeni tesis edilecek bahçelerde sık dikimden kaçınılmalıdır.
Gereğinden fazla sulama ve azotlu gübre uygulamasından kaçınılmalıdır.
Yabancı ot temizliğine özen gösterilmelidir.
Her yıl düzenli budama yapılarak bahçe içerisindeki hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.
Nar yaprakbiti’nin doğal düşmanlarından yukarıda verilen ve özellikle Cocci­nellidae, Syrphidae,Anthocoridae, Chrysopidae ve Aphidiidae familyalarına ait böceklerden biyolojik mücadelede yararlanılmalıdır.
Günümüzde bu doğal düşmanların üretilerek salınmasından çok, bulaştırma yap­mak ve en önemlisi de zararlılara karşı kullanılan ilaçları ve ilaçlama zamanlarını doğru tespit ederek, mevcut doğal düşmanları koruma, destekleme ve etkinlik­lerinin artırılması şeklinde biyolojik mücadele uygulanabilir. Bu amaçla, veje­tasyon süresince doğal düşman faaliyetinin yoğun olduğu dönemlerde, zararlılara karşı gereksiz ve kaplama ilaçlamalardan kaçınılmalıdır.

Kimyasal Mücadele :
Nar ağaçlarının tüm organlarının (özellikle yaprak, sürgün ve çiçek) İlaçlı su ile iyice ıslatılmasına özen gösterilmelidir.

İlaçlama Zamanı :
Nar yaprakbitine karşı genel olarak, ilkbaharda tek ilaçlama yeterlidir. Bu amaçla, bir önceki yıldan bulaşık olduğu bilinen bahçelerde tomurcuklar patladıktan sonra (çiçek öncesi) yeterli yaprakbiti yoğunluğu varsa ilaçlama önerilir. Nar yaprakbiti yoğunluğu haziran sonu ve temmuz başından itibaren hava sıcaklığının artmasıyla birlikte oldukça düşmektedir. İlaçlamalarda, ağaç başına 10 adet bulaşık sürgün eşik olarak kabul edilir.

Bitki Koruma Ürünleri