Trips

Thysanoptera

Trips er små plantesugende, vingede insekter på ca. 1 - 2 mm. De bliver også kaldt for gnavpander, tordenfluer, frynsevinger og nittinger.

For det blotte øje ligner insektet nærmest en lille stump bevægelig sort sytråd. Der er mange arter, og de optræder overalt i det åbne land, i haver og lignende fra april til september. Deres æg lægges på planter og de lever af at suge saft af planter, både af de grønne dele og af frugter. Trips kan formere sig ukønnet og kan blive til en kolossal mængde i løbet af en sommer. Trips gennemgår seks livstadier: voksenstadie, ægstadie, 2 larvestadier og 2 puppestadier, hvoraf larverne og de voksne trips gør skade på planterne. Udviklingen fra æg til voksen tager ca. to - tre uger om sommeren, længere ved køligt vejr. Om sommeren kan en trips typisk leve 1 - 2 måneder og lægge mere end 100 æg. Huntrips skærer små slidser i plantevævet, hvori de hvide eller gullige æg lægges enkeltvis.

Æg, larver og voksne trips befinder sig på planten, mens puppestadierne foregår i jorden. Larverne lader sig falde ned ved afslutningen af 2. larvestadium og forpupper sig i jorden. På denne måde kan larver⁄pupper overvintre og voksne trips kan ligeledes gemme sig i sprækker og på planter vinteren over. Har man haft trips i drivhuset i en sæson, er der således stor risiko for et tidligt tripsangreb det kommende forår. Nelliketrips, men formodentlig ikke saintpauliatrips, er i stand til at overvintre udendørs også.

Ofte er størstedelen af en tripsbestand hunner, idet de reproducerer sig selv uden befrugtning. Den formeringsmåde kaldes partenogenese.

Plantebeskyttelsesmidler