Actara SC

Manufacturer
SYNGENTA
Category
Insecticides
Registered until
Registration expired
Registration number
04.2/2104-2/2016
Active materials
Links

Almatermésűekben a levéltetvek elleni kezeléseket növényvizsgálat alapján, a gyümölcskezdemények 5- 10 mm-es állapotától lehet elkezdeni, és a védekezést a kártevők népességének alakulása szerint kell folytatni. A levélsodródást okozó fajok (Dysaphis spp.) esetében kizárólag az időben elvégzett kezelések hatékonyak, ugyanis az egyedek a besodródott levéllemez védelme alatt a készítménytől védetten fejlődnek. Amennyiben a sziromhullás előtt válik szükségessé a védekezés, akkor a méhekre nem kockázatos rovarölő szerrel kell azt elvégezni! Az aknázómolyok elleni védekezéseket szexferomon csapdás rajzásmegfigyelés alapján, a tömeges lárvakelés idején kell megkezdeni. Elhúzódó rajzás esetén további egy permetezés szükséges, 10-14 napos időközzel. A készítmény egy tenyészidőszak alatt összesen legfeljebb 2 alkalommal használható! A további védekezéseket a rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében, eltérő hatásmechanizmusú készítménnyel váltakozva kell elvégezni. A vértetű ellen a permetezést szintén a gyümölcskezdemények 5-10 mm-es állapotától lehet megkezdeni. A permetlevet lemosásszerűen, nagy vízmennyiséggel, szórópisztollyal a fás részekre illetve az azon levő telepekre célzottan kell juttatni úgy, hogy a repedésekbe is bejusson, megfolyjon a kéreg felületén. A hajtásnövekedés megindulásától az elnyúló vándorlás és a törzs feletti fás részeken való áttelelés miatt szükségesek lehetnek a nyári kezelések, elsősorban a fiatal fás részek védelmében ültetvénypermetező gépek (pl.: axiálventillátoros permetező gép) alkalmazásával. A hatékony védekezés érdekében törekedni kell a vértetű telepek minél tökéletesebb permetlé borítottságára, amihez nagy lémennyiség és pontos gépbeállítás szükséges. Nedvesítő szer nagy dózisú hozzáadása feltétlen javasolt, míg olajos segédanyag alkalmazása a hatékonyságot növelheti. Olajos segédanyag és nedvesítőszer kombinált alkalmazásakor a perzselés kockázata miatt néhány m2 -es lombfelületen próbakezelést célszerű végezni fajtánként.

Cseresznyében, meggyben és szilvában az aknázómolyok elleni védekezést szexferomoncsapdás rajzásmegfigyelés alapján, a tömeges lárvakeléskor kell elkezdeni. A levéltetvek elleni állománykezeléseket sárgatálas megfigyelés alapján, az első egyedek betelepülésekor, a tömeges felszaporodás előtt kell végrehajtani. A védekezéseket cseresznyében és meggyben cseresznyelégy ellen sárga ragacslapos rajzásmegfigyelésre alapozva az imágók megjelenésekor kell elvégezni, elhúzódó rajzás esetén 10-14 nap múlva célszerű megismételni a permetezést az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásával.

Szőlő alanytelepeken a szőlő-gyökértetű levéllakó alakja ellen a kezeléseket az első levélgubacsok megjelenésekor javasolt elkezdeni, és 2-3 hetente ajánlatos ismételni. Az amerikai lepkekabóca lárvái ellen előrejelzésre alapozva kell a növényvédő szert kipermetezni. A permetezések előtt a fitotechnikai műveleteket (hajtásválogatás, kötözés, hajtásigazítás) célszerű elvégezni. A kijuttatás során a permetlé hajtások közé jutását a lombozat belsejében is biztosítani kell. Hajtatott szamócában a készítményt levéltetvek ellen a kártevők felszaporodásának kezdetén kell kijuttatni. A liszteske elleni védekezés első időpontját sárga fogólapos előrejelzés, illetve a növényeken megtalálható egyedek megszámolása alapján célszerű megkezdeni. Nagy egyedszám esetén a kezelést 7- 10 nap elteltével meg lehet ismételni.

Paradicsom, tojásgyümölcs, salátafélék (fejes saláta, borsmustár=rukkola, galambbegysaláta), továbbá hajtatott berendezésbe történő kiültetés esetén paprika, uborka, cukkini, dinnye (sárga-, görögdinnye) kultúrákban levéltetvek ellen megelőző védekezésként alkalmazható a készítmény a palánták kezelésére. A kijuttatás beöntözéses módszerrel a palánták kiültetését követően azonnal, vagy a tápkockás palánták előírt koncentrációjú permetlébe történő bemártásával közvetlenül kiültetés előtt történjen. A tápkockás palántát teljes átnedvesedésig kell a permetlébe mártani. A palánták bemártásakor és kiültetésekor fokozottan ügyelni kell a munkavédelmi előírások betartására.

Hajtatott paprikában, paradicsomban, uborkában, tojásgyümölcsben, cukkiniben és dinnyében a levéltetvek ellen a készítményt a kártevők felszaporodásának kezdetén kell kijuttatni. A kezelés szükség szerint ismételhető. Hajtatásban az üvegházi molytetvek elleni védekezés első időpontját sárga fogólapos előrejelzés alapján kell meghatározni. Nagy egyedszám esetén a kezelést 7-10 nap elteltével célszerű megismételni.

Szabadföldi paradicsomban és tojásgyümölcsben a levéltetvek elleni állománykezelést sárgatálas megfigyelés alapján, az első egyedek betelepülését követően ajánlott elkezdeni. A kártevők ismételt felszaporodása esetén további védekezés válhat szükségessé.

Salátafélékben a levéltetvek elleni kezeléseket növényvizsgálat alapján, az első telepek megjelenésekor ajánlott elvégezni, majd a felszaporodás mértékétől függően, 7-10 nap múlva célszerű megismételni.

Zöldbabban a levéltetvek elleni védekezést a táblára történő betelepedés kezdetén célszerű megkezdeni. A kezelést szükség szerint 7-10 nap múlva meg lehet ismételni.

Burgonyában a burgonyabogár elleni állománypermetezést a fiatal lárvák ellen kell időzíteni. A levéltetvek ellen a készítményt a kártevők felszaporodásának kezdetén kell kijuttatni.

Dohányban a levéltetvek elleni védekezést a szárnyas egyedek betelepedése idején szükséges elvégezni. A kezelést szükség szerint 14-21 nap múlva meg lehet ismételni.

Dísznövényeken nyugati virágtripsz ellen kék fogólapos rajzásmegfigyelés és virágvizsgálat alapján, az imágók betelepülésétől (észlelésétől) kezdődően kell védekezni. A kezelést a betelepedés ütemének megfelelően 7-10 nap múlva célszerű megismételni. A levéltetvek elleni védekezést a betelepedési időszakban javasolt megkezdeni. Az amerikai lepkekabóca lárvái ellen előrejelzésre alapozva kell a növényvédő szert kipermetezni. A permetléhez nedvesítő szer hozzáadása ajánlott. Dísznövény kultúrákban a felhasználást megelőzően fitotoxicitási próbát kell elvégezni.

Registered for culturesBBCHPreharvest Interval
Apples71 - 8128
Pears71 - 8128
Quince71 - 8128
Medlar71 - 8114
Grapes71 - 8421
Strawberries813
Peppers173
Tomatoes173
Eggplant173
Cucumbers173
Zucchini173
Watermelon173
Melons173
Lettuce497
Lambs lettuce497
Arugula497
Beans07
Potatoes014
Tobacco0