Kiraz sineği

Rhagoletis cerasi

Tanımı ve Yaşayışı: 
Kiraz sineği ergini 4-5 mm boyunda olup, thoraxın (arka kısım) uç kısmında sarı renkli üçgen biçiminde yapıya sahiptir. Kışı toprakta pupa (kendi ördüğü korungaç) halinde geçirir. Sıcaklık, nem, yağış ve yere bağlı olarak Mayıs ayının ilk haftasından itibaren erginler çıkış yapar. Erginler çıkıştan yaklaşık 1 hafta sonra meyvelere yumurta bırakmaya başlar. Larva meyve etinde beslenerek gelişir, olgunlaşan larva pupa olmak üzere toprağa geçer. 

Zarar Şekli: 
Larvaların meyve içinde beslenmesi sonucu meyve eti rengi kahverengileşerek çürür ve meyve dökümleri meydana gelir. Ayrıca hasatta, meyveler kurtlu olduğu için pazar değeri düşük olur. Kiraz sineğinin zararı en fazla orta ve geççi çeşitlerde görülür. 

Mücadele yöntemleri: 

1-Kültürel Önlemler 
Hasatta ağaç üzerinde meyve bırakılmamalı yere dökülen kurtlu kirazlar toplanıp derin çukurlara gömülmeli, turfandacılık ve dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesi, yabani kiraz ve Lonicera türlerinin kiraz üretim bölgelerine dikilmemesi. 
2-Biyoteknolojik mücadele 
Biyoteknolojik mücadele, kiraz sineğinin düşük ve orta popülasyonlarında yapılır. Bahçede bulunan en erkenci çeşidin ben düşme döneminden bir hafta önce izleme amaçlı, dönüme 2 adet sarı yapışkan tuzak ağacın güneydoğu yönüne asılır. İlk ergin görüldükten sonra, bahçede 15-20 m’de bir olmak üzere, ağaç başına 4 adet “sarı yapışkan tuzak+amonyak kapsülü”, yerden 1.5-2.0 m yüksekliğe, ağacın 4 farklı yönüne asılarak kitlesel tuzaklama yöntemi uygulanır. 
3-Kimyasal mücadele 
Farklı çeşitlerin bulunduğu bahçelerde görsel sarı yapışkan tuzak + Amonyak kapsülü (güneydoğu yönüne) kullanılarak ilk erginlerin yakalanması, mücadele zamanının tespit edilmesi yönünden gerekli ve önemlidir. Bu dönemde ilk ilaçlama yapılır ve meyvelere ben düştüğü zaman denk gelir. Haftalık tuzak kontrolleri ile ikinci veya üçüncü bir ilaçlamaya gerek olup olmadığı saptanmalıdır. 

NOT! 
Kullanılacak olan ilaçlar dış ülkelere ihracat yapılacak olan ürünlerde kullanılması Bakanlık tarafından onaylanmış olmalıdır.

Bitki Koruma Ürünleri