Thripsler

Thrips sp.

Bağ alanlarında yaygın olarak bulunurlar ve önlem alınmadığı takdirde önemli miktarda zarara neden olurlar.
Kışı ergin halde omca kabukları altında ve toprakta bitki artıkları arasında geçirirler. İlkbaharda gözler uyanmaya başlarken yeni oluşan yapraklara geçerler ve beslenmeye başlarlar. Vegetasyon (gelişme dönemi) süresince zararlarına devam ederler. Yaprakları emmek suretiyle kuruturlar. Manisa ilinde yapılan bir çalışmaya göre thripslerin yapraklarda meydana getirdiği zarar %43,84 olarak saptanmıştır.
Thripsler sürgün, yaprak, tomurcuk, çiçek gibi genç dokulara yumurta bırakır ve burdan çıkan larvaların beslenmesi suretiyle zarar yaparlar.
Thripslerin danedeki zararı ise emgi yerinin sarı-beyaz bir hale renginde ortaya çıkar.Özellikle sofralık amaçlı yetiştiricilikte bu zarar önem kazanır.
Genellikle yaprakların alt yüzeyini emerler. Emme sonucu genç yapraklar kıvrılır, kurur ve sürgünlerin büyümesi durur. Emilen yapraklar başlangıçta beyazdır, zamanla koyulaşır ve esmer bir renk alır. Emgi yerleri zamanla kurur ve yaprağın genel büyümesinden dolayı yırtılır, yaprak delik deşik olur ve dökülür.Kumsal alanlarda şiddetli fırtınadan sonra benzer zararlar görülebilir.Bu zarar thrips zararıyla karıştırılmamalıdır. Yapraktan başka çiçek saplarını emerek çiçeklerin dökülmesine neden olurlar.

Bitki Koruma Ürünleri