Zeytin pamuklu biti

Euphyllura olivina

ZEYTİNDE PAMUKLU BİT TANIMI VE YAŞAYIŞI:
● Genç nimfler genel olarak sarı veya açık yeşildir.
● Nimfler vücutlarından, çok ince iplikçiklerden meydana gelmiş balımsı bir madde çıkarırlar.
● İplikçikler bir pamuk yığını gibi toplanarak kümelenirler.
● Pamuklu bitler, kışı ergin olarak, ağaçların kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarında ve hatta sürgün ve koltuklarında geçirirler.
● Erginler şubat ayı ortalarından itibaren faal duruma geçmeye başlarlar.

ZEYTİNDE PAMUKLU BİT ZARAR ŞEKLİ:
● Zeytin de pamuklu bitlerin larvaları zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olarak zararlı olurlar.
● Ayrıca ergin öncesi dönemlerinde balımsı madde üreterek çiçek tomurcukları ve çiçeklerde zararlı olurlar. Böylece zeytin ağaçlarının çiçeklenmesi ve dolayısıyla meyve bağlamasını oldukça düşürür. Zararlının yoğunluğu arttıkça zarar oranı yükselir. Ancak düşük yoğunluklarda pek zarar hissedilmez.
Ülkemizde zeytin yetiştirilen bütün bölgelerde yaygındır.

ZEYTİNDE PAMUKLU BİT ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER:
● Ülkemizde zeytin ve yabani zeytin dışında akçakesme türleridir.

ZEYTİNDE PAMUKLU BİT MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Kültürel Önlemler
● Bütün koşnillerde olduğu gibi bununda zararını, önlemek amacıyla ağaçlar daima sağlıklı tutulmalı, bol güneş almasına ve havalanmasına dikkat edilmelidir

Kimyasal Mücadele:
İlaçlama Zamanının Tespiti:
● Zeytinde pamuklu bitler, genellikle ilkbahar aylarının yağışlı geçtiği nemli ve budama yapılmamış zeytinliklerde, zeytinin çiçeklenme döneminde zararlı olabilmektedir. Aynı dönemde zararlı olan Zeytin güvesi çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmışsa, bu zararlıyı hedefleyen ayrı bir ilaçlamaya gerek yoktur.
Zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılmayan bahçelerde ise, ağaçların sadece yoğun zarar görmüş somakları ilaçlanmalıdır. Böylece doğal düşmanların fazla zarar görmesi önlenecek ve bunlar, somaklardaki zararlı ile beslenecekleri için, bahçedeki doğal denge korunmuş olacaktır. İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde,
Zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir.

Bitki Koruma Ürünleri