Genius WG

Manufacturer
Dow AgroSciences
Category
Herbicides
Registered until
2025-05-31
Registration number
04.2/2512-1/2015.
Active materials
Links

A készítményt a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a két nóduszos állapotáig lehet kijuttatni. A kijuttatás időpontját elsősorban a gyomnövények fenológiai állapota határozza meg. A magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 valódi leveles korukban, a ragadós galaj (Galium aparine) 2–4 levélörvös, az évelő kétszikű gyomfajok, így pl. a mezei acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre.

A magról kelő egyszikű gyomnövények ellen, pl. nagy széltippan (Apera spica-venti), hélazab (Avena fatua) azok 1-3 leveles állapotában a leghatékonyabb. A parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides) ellen maximum 10 db növény/m2 fertőzési erősségig javasoljuk használni.

Hatásfokozás céljából a készítményhez nedvesítőszer (pl. Polyglycol 26-2N) hozzáadása szükséges, annak engedélyokiratában meghatározott dózisában. Folyékony műtrágyával egy menetben kijuttatható, de ebben az esetben nedvesítőszer hozzáadása tilos!
Szártörpítő regulátor kezelés a gyomirtószer kijuttatását követő 2 hét múlva végezhető. A készítmény már 5 °C feletti hőmérsékleten hatékony.

A parlagi ecsetpázsit ellen korán, a gyomnövény 5 cm-es fejlettségénél alkalmazzuk, későbbiekben a gyérítő hatás kevésbé érvényesül. Hatóanyaga a mezei acat rizómáiba jutva komoly gyökérpusztulást okoz, így gátolja az acat újrahajtását. Az aprómorzsás talajfelszínen a kipermetezett Goal Duplo herbicid-filmet képez. Ennek borítása annál tökéletesebb, minél jobb minőségű volt a talajelőkészítés. A kelő gyomok áthaladnak a herbicid-filmen és elpusztulnak. A hatáskifejtéshez nem szükséges bemosó csapadék, csupán annyi talajnedvesség, hogy a gyomok csírázása meginduljon. A megszakadt herbicid-filmen (pl. cserepedés) áttört gyomok később elpusztulnak, amennyiben a területre csapó eső hullik, ami a még le nem bomlott hatóanyagot felveri a gyomok felületére (kettős kontakt hatás)

Registered for culturesRateBBCH
Winter wheat200 g32
Spring wheat200 g32
Spring triticale200 g32
Winter triticale200 g32
Winter rye200 g32
Spring rye200 g32