Flyve-havre

Avena fatua

Med "havreagtigt" udseende. Indtil 1,5 meter høje strå, brede mørkegrønne blade og stor forgrenet top, der er skævt pyramideformet og oftest nikkende. Småaksene er kun udspærret ved blomstringen og ellers mere eller mindre sammenknebne. Flyvehavre har stak på alle småaksets blomster og småaksets akse er loddent af hvidlige til rustbrune hår. Kornene falder af ved modenhed, fordi de har et løsningslag, som ikke findes hos den dyrkede havre.

Sommerannuel (sommer-enårig) plante med vindbestøvning: planten spirer om foråret og dør efter frugtmodning sensommer-høst. Herefter fortsætter frøene artens liv. Frøene spredes ved vindslyngspredning og ved at stakkene hænger ved dyrepelse, fjerdragter, tøj m.v. Kornene falder af ved modenhed, og den modner i reglen før den dyrkede havre; flyvehavre kan derfor være svær at komme af med, hvor den først har fat. Flyvehavre skal bekæmpes ved lov. Flyve-Havre anses for at være stamform til den dyrkede Almindelig havre, der så er blevet dyrkbar bl.a. ved at kornene ikke falder af ved modenhed.

Levested: Agerjord (havremarker, men også andre kornmarker), ruderater, vejkanter.

Udbredelse: Flyve-Havre forekommer hist og her til temmelig almindeligt landet over - og trods den lovpåbudte bekæmpelse kan den ikke siges at være blevet sjælden; men udbredelsen er dog nu mere pletvis. Den ses typisk i svært tilgængelige hjørner og kanter af kornmarken, på brakmarker, ruderater m.v. Før i tiden var den mere udbredt og kunne være et besværligt ukrudt i især havremarker.

Plantebeskyttelsesmidler