Ikarus

Manufacturer
Dow AgroSciences
Category
Herbicides
Registered until
2027-02-28
Registration number
04.2/5340-2/2015.
Active materials
Links

A készítményt ősszel a repce 2-4 leveles fenológiai állapotától, illetve tavasszal közvetlenül a nyugalmi időszak után a szárbaindulás kezdetéig kell kijuttatni. A jó hatékonyság érdekében fontos, hogy kezeléskor a léghőmérséklet +10 °C fok felett legyen. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj 1-3 levélörvös állapotában, a mezei acat a tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre. 

Az Ikarus jól használható az őszi káposztarepce 2-4 leveles állapotában a korai gyomosodás kikacsolására, amikor a gyomnövények tömegesen a kultúrnövénnyel együtt kelnek. Elhúzódó gyomkelés (pl. pipacs, ebszikfű) vagy késői gyomosodás esetében az Ikarust ősszel használjuk fejlettebb repcében. Minidg ügyeljünk a jó permetlé borításra a gyomok levelén! Magas tőszám esetén, túlfejlett állományben a takarásban lévő gyomokon csak részleges hatásra lehet számítani.

Az Ikarus a T4-es gyomnövények ellen (csattanó maszlag, fehér libatop, varjúmák, feket üröm, disznóparéjfélék, parlagfű) azok 2-4 leveles állapotában alkalmazható eredményesen. Meleg őszön jó hatékonyságú a fejlettebb egyedek ellen is.GYAKORLATI FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK: A készítmény hatáskifejtéséhez legalább 10 °C hőmérséklet szükséges. Ősszel metazaklór hatóanyagú termékekkel korai posztemergensen kijuttatható. A kombináció elpusztítja a már kint lévő érzékeny gyomnövényeket és megfelelő tartamhatással rendelkezik a később csírázó gyomok ellen. A pipacs ellen tavasszal is jó hatékonyságú. A sebforrasztó zsomborral fertőzött táblákon kora tavasszal végezzük el a kezelést. A készítmény jó permetléfedettség esetén gyorsan fejlődő, jó gyomelnyomó képességű repceállományban megfelelő mellékhatással (nem vagy csak részlegesen fejlődnek ki a generatív szervek) rendelkezik a gyomnövény ellen. Az Ikarus hatóanyagai nagyon jól mozognak a gyomnövényen belül, eljutnak annak növekedési pontjaihoz (hajtáscsúcs, szártő) és az évelő gyomok föld alatti képleteibe is. (mezei acat rizóma)

A hormontünetek jól megfigyelhetőek a különböző gyomnövényeken - pl:sebforrasztó zsombor (1,2) pipacs (3,5) és ebszikfű (4). KEVERHETŐSÉG: Az Ikarus ősszel egy készítménnyel (pl. egyszikű irtóval, rovarölő készítménnyel (Nurelle D, Dursban Duo), regulátorral, illetve matazaklór hatóanyagú gyomirtó szerrel) keverhető úgy, hogy a tankkeverék maximum 4-5 hatóanyagot tartalmazzon. Tavaszi alkalmazás esetén az Ikarus önálló kijuttatása javasolt. Az Ikarus nem keverhető adjuvánssal, folyékony műtrágyával és lombtrágyával.

Registered for culturesRateBBCH
Winter rape0.3 l31