Marul mildiyösü

Bremia lactucae

Marul mildiyösü hastalik belirtisi:
Marul yapraklarında açık yeşil veya sarımtrak lekeler halinde belirir. Lekeler daha sonra esmerleşir. Rutubetli havalarda bu kısımlar kararıp çürürler. Lekeler genellikle köşeli ve damarlarla çevrilidir. Rutubetli şartlarda alt yüzünde beyaz kül gibi örtü teşekkül eder.
Özellikle marul fidelerinde zararlı olur. Tarlada genellikle marulların alt yapraklarında görülür. Fazla serin ve rutubetli koşullarda üst yapraklara da zarar verebilir.
Hastalık etmeni fungus oiup, hastalıktan ölen yapraklarda kışlar. Uygun sıcaklık ve rutubette fideye bulaşması ile, ilk bulaşmalar kendini gösterir. 2.inci derecedeki bulaşmalar yaprak altındaki küf örtüsünün oluşmasından sonra rüzgar, böcek gibi diğer vasıtalarla sporların sağlam bitkilere taşınmasıyla olur. Bulaşmalar 16 Cc'de ve %70-80 orantılı nemde olur. Salgın ise 18-20 C°'de ve %90-95 orantılı nemin bulunabildiği koşullarda gerçekleşir

MÜCADELESİ:
Kültürel Önlemler: Mildiyö görülen fideliğin yeri değiştirilmeli, toprağı yenilenmeli veya toprak dezenfekte edilmeli, tohum sık ekilmemelidir.
Fazla sulamadan sakınılmalıdır. Hastalık görüldüğünde fideler sökülüp imha edilmeli, bundan sonra fidede solgunluk gözlenmedikçe su verilmemelidir. Fazîa azottu gübre kullanılmamalı, tarlada şaşırtma seyrek yapılmalıdır. Hastalanan yapraklar koparılıp, fazla mildiyö tahribatına uğramış bitkiler söjjülüp imha edilmelidir.

Kimyasal Mücadele : Fidelikte hastalık görülmeden koruyucu ilaçlama tatbik edilmelidir. Mildiyö görülürse hasta kısımlar toplanıp imha edildikten sonra ilaçlamaya devam olunmalı, uygulamalar fidelerin tarlaya şaşırtılmasına kadar birer hafta aralarla yapılmalıdır. Tarla devresinde hastalığın çevrede görülmesi İle ilaçlamaya başlanmalı, birer hafta aralarla hasattan en az 1 hafta öncesine kadar devam olunmalıdır.

Bitki Koruma Ürünleri