Brunrust

Puccinia recondita

Brunrust angriber især hvede og rug. Brunrust kræver megen varme og ses derfor oftest sent i vækstperioden. I Danmark tillægges brunrust i hvede kun mindre betydning, idet angrebene ofte er svage. På bladene fremkommer okker- eller rustfarvede pustler spredt eller tættere samlet på bladpladen. Pustlerne findes hovedsagelig på bladenes overside. Dette gælder også i rug, selv om der i enkelte år kan komme stærke angreb. Der findes flere anerkendte bekæmpelsesmidler.
Mykologi
Brunrust har både sommer- og vintersporer (uredo- og teleutosporer). Uredosporehusene måler op til 1,5 mm i diameter og er spredt ud over bladoversiden. I sporehusene ses de orange-brune uredosporer, som er runde-ovale, 15-30 µm i diameter. Vintersporehusene fremkommer under bladoverfladen primært på bladskeder og blade. De er på størrelse med uredosporehusene, sortblanke og ikke flossede. Teleutosporerne er 30-42 x 14-17 µm og afrundede i spidsen som hos gulrust. Systematik: Basidomycotina, Teliomycetes, Uredinales, Pucciniaceae.
Symptomer
På bladene fremkommer afsmittende okker- eller rustfarvede pustler, spredt eller tættere samlet på bladpladen. Pustlerne findes hovedsagelig på bladenes overside. Omkring pustlerne dannes gule områder. Senere ses angreb på strå og bladskeder. Sidst på vækstsæsonen dannes sorte såkaldte teleutosporer. Pustlerne på rug er lidt mørkere end på hvede. Forvekslinger: Brunrust i hvede kan forveksles med gulrust, men brunrustpustlerne er mørkere, optræder oftest senere og lejrer sig ikke i striber som gulrust.
Angrebstidspunkt
Angreb ses ofte først efter skridning, stadium 55.
Biologi
Brunrustsvampen en er obligat parasit, hvilket betyder, at den kun kan leve på levende plantevæv. Overvintring sker på hvede, rug og spildkornsplanter som sommersporer. Smittekilder i det tidlige efterår er spildplanter og overvintrende afgrøder, hvorfra smitte sker fra vinter- til vårsæd. Sporerne spredes med vinden over store afstande. Hen på sommeren dannes de sorte vintersporer, som er uden betydning for svampens overvintring. Brunrust på rug har værtskifte med krumhals og oksetunge, men værtskiftet er ikke obligatorisk. Klimakrav: Svampen trives bedst ved høje temperaturer og fugtighed. Den største mængde sporer dannes ved 25°C. Brunrustsvampens sporer er meget modstandsdygtige over for frost og kan overleve i månedsvis under sne. Sporerne behøver flydende vand for at spire, så allerede ved 99 % relativ luftfugtighed er spiringsevnen aftaget meget.

Plantebeskyttelsesmidler