Dut kabuklu biti

Pseudaulacaspis pentagona

Tanımı ve zarar şekli :
Dut kabuklu bitinin dişileri; kabuğu 2-2,5 mm. çapında dairemsi dışa doğru ve kirli beyaz renktedir. Kabuk altında bulunan dişi armut biçiminde ve turuncu sarı renktedir. Yumurtaları pembemsi beyaz renktedir. Erkek bireylerin kabukları boru biçiminde ve beyaz renklidir. Gruplar halinde bulunurlar. Dut ve şeftali ağaçlarının başlıca zararlılarından biridir. Bunun yanı sıra kayısı,badem ceviz kavak, söğüt,elma,erik kiraz,gül ve at kestanesinde de bulunabilirler. 
Dut kabuklu biti önce sıvama olarak bulunduğu dalların, daha sonrada ağacın tamamının kurumasına yol açar. Özellikle şeftali ağaçları dut kabuklu bitinin zararına karşı çok duyarlıdır. Bazen larvaları tüysüz şeftali meyvelerine de geçerek kırmızı lekeler oluşturur ve meyvenin pazar değerini düşürür. 
Kış sonunda sıcaklığın artışı ile birlikte gelişir, irileşir. İlk larva çıkışları nisan ayından haziran ayına kadar ikinci döl larva çıkışları temmuz ayı ortalarından itibaren görülür. 

Mücadelesi:
-Mekaniksel Mücadele
Dut kabuklu biti kışın ağaçlar üzerinde kolayca seçilir. Budama sırasında ot kökünden yapılmış fırçalar kullanılarak iyi bir temizleme yapılabilir. Bu amaçla tel fırça da kullanılabilir. Ancak gözlerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Özellikle küçük bahçelerde ilaçlamadan önce başvurulacak yöntem bu olmalıdır. 
-İlaçlı Mücadele 
Zararlının bulunması ile mücadele yapılması gerekmektedir. Büyük Bahçelerde yüksek yoğunluk olması durumunda bir kış mücadelesine başvurulabilir. Sonbahar ve kışın sert geçmesi durumunda kış mücadelesinin başarısı düşmektedir. 
Yaz mücadelesi birinci veya ikinci döle karşı uygulanır. Ancak bazı şeftali çeşitlerinin hasat zamanının ikinci döl dönemine gelmesi dikkate alınmalıdır. İlaçlamalar ilk larva çıkışında ve bundan 20 gün sonra olmak üzere 2 uygulama şeklinde yapılmalıdır. Dutlarda ilaçlama sadece 2. Döle karşı yapılmalıdır.

Bitki Koruma Ürünleri