Kalkan böcekleri

Cassida spp.

KALKAN BÖCEKLERİ TANIMI
Erginler yassı ve oval bir görünümdedir.
Yassı larvaların antenleri ve vücudunun arka kısmında uzun çatal şeklinde çıkıntısı vardır.
C. nobilis Ergini 4-6 mm uzunluğunda, koyu yeşil renktedir.
Kanatlarında iki parlak yeşil çizgi bulunur.
Larvası da aynı büyüklükte ve yeşil renktedir.
Yanlarında sivri çıkıntılar vardır.
Kışı toprakta bitki artıkları altında geçirir.
Çiftleşmeden sonra yumurtalarını 5-12 adetlik paketler halinde bırakır ve üzerlerini yapışkan bir sıvı ile örterek korur.
Bir dişi iki ayda fazla bir süre içindi toplam 150-250yumurta bırakır.
Larvalar yaprakların alt epidermisi ile beslenir.
Temmuz ayında pupa olur ve kısa bir süre sonra erginleri ortaya çıkar.
Bu şekilde bir hayat devresi tamamlanmış olur.
Kuzey Avrupa ülkelerinde yılda 1döl verirken, Akdeniz ülkelerinde yılda 4döl verebilir. C. vittata Bu tür C. nobilise çok benzer. Sırtında bulunan iki yeşil şerit daha az belirgindir. C. nebulosa Erginler 6-7 mm uzunluğunda ve yeşil renktedir. Üzerinde küçük siyah ve kahverengi benekler vardır.
Birkaç ayda 500 - 700 adet yumurtasını 70 - 80 adetlik paketler halinde yaprağın alt yüzeyine bırakır. Larvası aynı büyüklükte ve yeşil renktedir.

KALKAN BÖCEKLERİ YAŞAYIŞ
Erginler, özellikle otlu tarlalarda, nisan ayından itibaren fidelerde ve genç pancar bitkilerinde tıpkı pancar pireleri zararında olduğu gibi yapraklarda delikler açarak zarar verirler. Genç larvalar yalnızca yaprakların alt yüzeyinde beslenir. Yaprağın alt epidermisini ve iç dokularını yer, fakat üst epidermisi bir pencere gibi bırakırlar. Zararın fazla olması durumunda, yaprak dantel gibi delik deşik olur.

KÜLTÜREL ÖNLEMLER
Hem larvaları ve hem de erginleri şeker pancarına zarar verir. İlk baharda sıcak bölgelerde büyük zararları ortaya çıkabilir ve yapraklar tamamen tahrip olabilir.

Bitki Koruma Ürünleri