İkinoktalı kırmızı örümcekler

Tetranychus spp.

Ergin dişilerin vücudu, yuvarlakça yapıdadır. Genellikle yeşilimsi sarı veya kahverengimsi yeşil renklidir. Yaz mevsimi erginleri sonraları portakal veya kiremit rengine dönüşür. Sırtında, orta kısma yakın olarak, siyah renkli ve irice iki benek bulunur. Bu özellikleriyle kolaylıkla tanınırlar. Bu benekler çeşitli şekillerde olabilir. Vücut kılları oldukça belirgin olup, deri üzerinden diken gibi tek tek çıkarlar. Yumurtaları yuvarlak, açık sarı renkte ve saydamdır. Açılmasına yakın, parlak sarı yeşil bir renk alır. Yumurtadan yeni çıkan larvalar renksiz olup, üzerinde benek bulunmaz. Beslenmeye başladıktan sonra vücudun her iki yanında benekler belirir Bu tür, yapraklarda yoğun ağ örer.
İki noktalı kırmızı örümcek, kışı döllenmiş ergin dişi halinde, ağaçların gövdelerindeki kabukların altında, çatlak ve yarıklarda, yere dökülmüş yaprakların ve otların altında uyuşuk olarak geçirir. Kışlayan erginler mart ayının ilk haftasından itibaren kışladığı yerleri terk ederek, yapraklarda beslenmeye başlar. Ergin dişiler, beslendikleri yaprakların alt yüzüne, 100-200 kadar yumurta bırakırlar. Bu zararlı, yılda 10-21 döl verebilir.

Zarar Şekli:
● Asma yapraklarında bitkinin özsuyunu emerek zararlı olur. İlk beslenme ile beraber yapraklarda emgi lekecikleri görülmeye başlar. Bu lekeler başlangıçta açık sarımsı ve küçük odacıklar halindedir. Sayıca artmasına paralel olarak yapraklar önceleri sararır, daha sonra kurur ve dökülür. Genellikle yaprağın alt yüzünde beslenirler ve beslendikleri yerde ağ meydana getirirler. Yaprağın üst yüzünde beslenmeleri daha az olur. Sayıları fazla ise yaprakların vaktinden önce sararıp kurumalarına sonuçta da erken yaprak dökümüne neden olur. Bu nedenle salkımlar açıkta kalır ve güneşten olumsuz yönde etkilenir. Ayrıca asma yıldan yıla zayıflar, ürün kalite ve miktar yönünden etkilenir.

Zararlı olduğu bitkiler:
● Asmadan başka pek çok kültür bitkisinde ve yabancı otlarda bulunur.

Kültürel Önlemler:
● Bağ içinde ve kenarında bulunan yabancı otlar ile gerekli şekilde mücadele yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele:
● Bir yaprakta 5-8 adet zararlı bulunduğunda kimyasal mücadele önerilir. Birinci ilaçlamada kullanılan ilacın etki süresi bitiminden itibaren yapılan sayımlarda, zararlı yoğunluğu eşiğin üzerine çıkarsa, ikinci ilaçlama yapılır. Hasattan önce yapılan ilaçlamalarda, kullanılan akarisitin bekleme süresi dikkate alınarak ilaçlamaya son verilir. Zarar devam ediyorsa hasattan sonra da ilaçlama yapılabilir. Yaprakların alt yüzlerinin ilaçla iyice kaplanmasına özen gösterilmelidir.
Kimyasal mücadelede kullanılacak preparatlara örnek şu etken maddeler verilebilir.

Bitki Koruma Ürünleri