Tutun thripsi

Thrips tabaci

Tanımı:Erginleri 1 mm kadar boyda, saman sarısı, kahverengi veya grimsi renklerde görülmektedir. Vücutları silindirik biçimde olup, birinci dönem nimf beyaz, ikinci dönem nimf açık sarı renkte olup erginlerle aynı büyüklüğe sahiptirler.Kışı ergin halde, pamuk, yonca, soğan, sarımsak, domates, patlıcan, patates gibi konukçuların üzerinde geçirirler. Yumurtalarını yaprakların alt yüzeyine ve içine paketler halinde bırakırlar. Yumurta bırakıldıktan 4-5 gün sonra larvalar çıkmaya başlar.

Belirtileri: Trips’in ağız parçaları kısa olduğundan, Ergin ve nimfler, yaprak yüzeyinin hemen altındaki hücreleri emerek, hava ile dolmasına neden olurlar. Bu yerler daha sonra beyazımsı veya gümüşi bir renk alırlar. Genellikle yaprağın alt yüzeyinde ve damarlar boyunca beslenirler.  Bu nedenle halk dilinde Akdamar olarak isimlendirilir. Zararlı etkisinin yoğun olduğu dönemlerde, yapraklar kıvrılıp, esmerleşir ve dökülmeye başlar.

Kültürel Önlemler: 
Fidelik ve tarlalar Sonbaharda derin sürülmeli,
Trips zararı yaşanan tarlaların yakınında fidelik kurulmamalıdır.
Fidelikler kuru bırakılmamalı,
Bulaşık fideler tarlaya dikilmemelidir.
Dip yapraklar erken sıyrılarak uygun şekilde imha edilmeli,
Trips zararlısının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde münavebe yapılmalıdır.
Trips tehlikesi olan tarlalarda mümkün olduğunca erken kırım yapılmalı, kurutma işlemi tarla kenarında yapılmamalıdır.
Tütün bitkilerinin arasına ve tarla yakınlarına konukçu bitkiler dikilmemeli,
Fideliklerde ve tarlalarda kalan artıkların uygun şekilde imhasına özen gösterilmelidir.

Kimyasal Mücadele:  Kontrol edilen 100 tütün bitkisinin % 15 ‘inde trips varlığının görülmesi halinde ilaçlı mücadeleye başlanır. İlacın yaprağın alt yüzeyine ulaşmasına dikkat edilmelidir. Yaprak biti mücadelesinin yapıldığı durumlarda, trips için ilaç kullanmaya gerek yoktur.

Bitki Koruma Ürünleri