Tel kurtları

Agriotes spp.

GENEL ÖZELLİKLERİ :Larvaları bitkilerin kök ve yumrularında galeriler açarak zarar verir. Erginleri bitkinin taze yeşil aksamlarını yese de bu önemli değildir. Tel Kurtçukları 13 – 28 mm uzunluğunda boğumlu sert derili ve parlaksı vücutludur. Erginler 10 ile 2 mm boyundadır. Sırt üstü yere bırakıldığında sıçraması bu türe özgü bir davranıştır. Erken dönemde tohumu ve çimlendikten sonra filizleri yiyerek zarar yapar. Daha büyük bitkilerde larvalar toprak altında gövdeye girerek mısırın kurumasına sebep olur. Özellikle çayırdan bozulan tarlalarda ilk üç yıl büyük zarar görülebilir.Koruyucu önlem olarak fide döneminde gelişmeyi teşvik etmek gerekir. Zararlının görüldüğü tarlalarda ekilecek tohumların Gaucho ile ilaçlanması veya Gaucho ile ilaçlı tohum satın alınması en etkili yoldur. Ekonomik zarar eşiği yaklaşık 2 tel kurdu/m2 dir.

Genç dönemde bitkilerin yaprak ve sürgünleri,olgun dönemde ise bunlara ilaveten sap,gövde ve kök boğazında beslenirler.Erken dönemde tohumu ve çimlendikten sonra filizleri yiyerek beslenirler.Fideliklerde  beslenenler fideleri kök boğazının üstünden keserek kurumasına sebep olur.Özellikle lale ve mevsimlik çiçeklerde zarar yaparlar.Toprağın çapalanarak havalandırılması larvalarına karşı etkilidir.Larvalar akşam üzeri beslenmeye başladıkları için bu saatlerde zehirli yemler verilmelidir.
Koruyucu önlem olarak fide döneminde gelişmeyi teşvik etmek gerekir. 
Zararlının görüldüğü tarlalarda ekilecek tohumların Gaucho ile ilaçlanması veya Gaucho ile ilaçlı tohum satın alınması en etkili yoldur. Ekonomik zarar eşiği yaklaşık 2 tel kurdu/m2 dir.

Bitki Koruma Ürünleri